Fostul premier și lider PNL, Florin Cîțu, susține că atingerea unui indice al inflației de 2 cifre încă din martie va genera costuri mari pentru români și măsuri dure din partea Guvernului.

„Însemnă că am intrat în zona roșie. Mie îmi era teamă să nu avem inflație cu două cifre. BNR prognozase o rată a inflației cu două cifre, la finalul anului, dar uite că deja suntem acolo.

Trebuiau luate măsuri mult mai devreme, pentru că pe măsură ce evoluează rata inflației, măsurile care vor trebui luate sunt mult mai dure.

Chiar mă dau afară din partid, dacă vă zic acum măsurile. Le voi spune în interiorul partidului, soluțiile văzute de mine în calitate de economist.

Eu mă uit la ceea ce a spus Guvernul, pentru că ministrul de Finanțe ne-a spus că nu vom ajunge la o rată a inflației cu două cifre și uite că a fost contrazis.

Estimările inițiale arătau că putem merge maxim până la 13%, dar se pare că vom merge la 15%. Aici trebuie să lucreze BNR, alături de Guvern pentru a ține rata inflației sub control.

Obiectivul este să menținem o rată a inflației stabilă pe termen mediu și lung (…) Lucrăm toți cu diferite modele, iar ministrul de Finanțe a aplicat un model care îi arăta că rata inflației nu va sări de două cifre. Eu am folosit un alt model care îmi arăta că vom depăși două cifre”, a afirmat Cîțu, marți.

Articolul precedentDe la 1 iunie se majorează valoarea tichetelor de masă. Cât vor câștiga angajații în plus, pe lună
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL: Fostul director Romgaz Adrian Volintiru despre cum a ratat România șansa de a un depinde de gazul rusesc