Este scandal uriaș din cauza exploziei prețurilor. Guvernul dă vina pe Banca Națională pentru scumpiri. Premierul demis Florin Cîțu recunoaște că situația este îngrijorătoare și speră că Banca centrală nu a ratat o măsură care să fi dus la inflația de 6.3%, anunțată pentru luna septembrie, potrivit realitatea.net.

Premierul interimar Florin Cîţu a susţinut, joi, că este nevoie de constituirea unui comitet de macrostabilitate având în vedere că dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Centrale, dar această decizie aparţine guvernatorului BNR.

„Cred că aţi văzut ieri cu toţii informaţii despre evoluţia preţurilor, informaţii îngrijorătoare, dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale. Şi aici, bineînţeles, politica monetară în România este independentă, deciziile, bineînţeles, sunt ale Băncii Naţionale, dar aş vrea să menţionez un lucru. Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator când să îl facă. Dacă această inflaţie este doar temporară, deci dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt OK şi vom merge pe ceea ce estimează Banca Centrală.

Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut şi acum să ne grăbim să reducem preţurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creşterea economică. Dar, sunt sigur că Banca Naţională are cele mai bune măsuri şi le va lua pentru a asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va reveni pe trend descrescător, aşa cum arată estimările Băncii Centrale”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

 

Articolul precedentRomânia, deficit de cont curent de 19 miliarde de euro, cu 55% mai mare decât anul trecut
Articolul următorReactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional