Vizita FMI în România s-a încheiat, iar experții vin cu recomandări dure pentru țara noastră. Noi taxe, dar și amânarea creșterii pensiilor sunt printre solicitările FMI aduse încă din luna decembrie. În schimb, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, după discuții, că semnalele privind colectarea din ianuarie sunt îmbucurătoare şi „am dori să rediscutăm proiecţiile împreună cu echipa FMI , după încheierea primului trimestru din 2024.

Specialiștii FMI au stat de vorbă cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu premierul Marcel Ciolacu. 

Întrevederea a avut loc joi la Palatul Victoria, la încheierea vizitei obişnuite a FMI dedicată analizei evoluţiei economice şi financiare şi de actualizare a perspectivelor macroeconomice ale României.

“Măsurile de reformă bugetară şi instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 şi implementate de la începutul acestui an îşi vor face simţite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

“Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare şi am dori să rediscutăm proiecţiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024,” a adăugat prim-ministrul.

FMI avea pe lista de propuneri o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care să ajungă la 25% în funcție de cât câștigi.

De asemenea, experții internaționali au recomandat ca recalcularea pensiilor să fie dată în mai multe tranșe. Fondul propune impozit progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar și o singură cotă de TVA în România.

Articolul precedentAre sau nu România BANI pentru măririle de pensii? Experții FMI dau astăzi verdictul: întrevedere crucială cu Ciolacu, Boloș și Isărescu
Articolul următorSorin Grindeanu, față în față cu Anca Alexandrescu: Nimeni din partea Realitatea Plus n-a făcut presiuni asupra mea pe subiectul Romprest