Aproape 500 de mii de șomeri sunt în România, potrivit datelor statistice. În același timp, peste 200 de mii de români inactivi pe piața muncii anul trecut doreau să lucreze, anunță Institutul Național de Statistică.

În anul 2022, dintre cei peste 6,1 milioane de români inactivi pe piața muncii, 203,1 mii doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, potrivit datelor INS. În același timp, peste 100.000 de români cu contracte part-time ar fi vrut să lucreze mai mult.

▪ Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2022 de 1,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent
▪ Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 203,1 mii persoane, în scădere cu 10,7% faţă de anul anterior
▪ În anul 2022 numărul şomerilor BIM a fost de 464,4 mii persoane.

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume:
– persoane subocupate;
– persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul;
– persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.

Din rândul populaţiei inactive, adică cei 6.190.400 de români, cu vârste de la 15 la 74 de ani, 203,1 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 24,4 mii faţă de anul precedent), potrivit INS. Dintre acestea:
• 195,5 mii persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2022, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,4%.
• 7,6 mii persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

În același timp, în anul 2022, 110,0 mii persoane ocupate cu program parţial (part-time, n.r.) doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,3% din populaţia activă, 1,4% din populaţia ocupată şi 39,7% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent (2021), numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 7,4 mii.

 
 
Articolul precedentScandal în Coaliție, pe tema super agenției care va controla toți banii țării
Articolul următorVeste proastă pentru pensionari. În luna iunie vor primi banii întârziere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau