Cele mai vulnerabile produse la fake-uri în comerțul online

Produsele cu cele mai mari pierderi în comerțul online generate de fake-uri sunt medicamentele, urmate de îmbrăcăminte și smartphone-uri.

Comerțul online oferă un avantaj firmelor care își vând produsele și serviciile în întreaga lume, dar le-a oferit și celor care vând produse contrafăcute noi posibilități de câștig ilegal, spune EUIPO, autoritatea UE de combatere a fake-urilor din piață.

În ultimii cinci ani, EUIPO a monitorizat costul economic al contrafacerii în 13 sectoare cunoscute ca fiind vulnerabile la incălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), raportul estimând că din pricina contrafacerii, în România, se pierd anual 22,5% din vânzările directe. Pierderea totală este echivalentă cu aproximativ 1,64 miliarde de euro (7,3 miliarde de lei) sau 83 de euro (367 de lei) pe cap de locuitor, anual.

Potrivit raportului, citat de Mediafax, primele cinci sectoare cu pierderi de vânzări în România au fost industria farmaceutică, cu 976 de milioane de euro (32,1%), îmbrăcăminte (161 de milioane de euro – 13,6%), piaţa de smartphone-uri (128 de milioane de euro – 19,1%), cosmetice (94 de milioane de euro – 17,7%) şi sectorul băuturilor alcoolice şi a vinurilor (75 de milioane de euro – 20%).

La nivel european, primele cinci sectoare unde s-au înregistrat pierderi în vânzări au fost industria farmaceutică, cu 15,9 miliarde de euro (6,6%), îmbrăcăminte (23,2 miliarde de euro – 8,1%), sectorul producătorilor de smartphone-uri (4,2 miliarde de euro – 8,3%), cosmetice (5,8 miliarde de euro – 8,9%) şi sectorul băuturilor alcoolice şi a vinurilor (2,7 miliarde de euro – 6,9%).

Specialiştii Oficiului UE pentru Proprietate Intelectuală mai arată că importurile comunitare de produse contrafăcute şi piratate au fost estimate la aproximativ 85 de miliarde de euro în 2013, reprezentând 5% din totalul importurilor continentului.

„La oră actuală, cifrele indică faptul că pierderile anuale directe din cele 13 sectoare analizate de la nivelul Uniunii Europene se ridică la 60 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 7,5% din vânzările realizate în sectoarele respective, ca rezultat al prezenţei produselor falsificate pe piaţă”, precizează autorii raportului.

Articolul precedentRomânia va exporta gaze în Bulgaria prin conducta Isaccea-Negru Vodă
Articolul următorBulgaria mai intersată decât România să scape de corupți. Ei felicitați, noi codași în lupta împotriva spălării banilor

Comments are closed.