Cele mai mari 5 bănci din România au majorat, din nou, dobânzilor la economiile populației în lei, ajungând chiar și la 7% la depozite cu o durată mai mare de 1 an. Chiar și așa, ținând cont de estimările privind o rată a inflației de 2 cifre, nu se poate spune că depunerea banilor în băncile le-ar aduce românilor un profit, dar le-ar oferi un oarecare sprijin în situații neprevăzute.
ele mai mari 5 bănci după active din România au operat în luna iulie noi majorări ale dobânzilor la depozitele populaţiei în lei, ajungând la 7% pe scadenţe mai mari de 12 luni, însă în unele cazuri aceste oferte sunt de fapt promoţii care au termen de valabilitate limitat.
În ceea ce priveşte scadenţa la 6 luni, Banca Transilvania oferă la depozitele în lei ale românilor o dobândă de 5,5%, ca şi BRD, în timp ce ING Bank bonifică 4%.
Pentru scadenţa pe 12 luni, Banca Transilvania se duce cu dobânda la 6%, la fel ca BRD, BCR oferă 5,8%, din care 1,3% este bonus care implică anumite condiţii pentru clienţii care vor să constituie depozite, dobânda standard fiind de 4,5%, ING Bank se duce la 6%, iar Raiffeisen Bank puţin peste, adică 6,5%.
Deşi principalele 5 bănci din România după active se duc cu dobânzile până la 7% pe scadenţe mai mari de 12 luni, alte bănci mai mici, precum TBI Bank, au oferte la dobânzile depozitelor pentru populaţie care încep de la 6% și ajung la 9% pentru 12 luni.
În martie 2022, dobânzile pentru depozitele la termen cu scadenţă la 1 an variau între 0,8% şi 4%, în condiţiile în care inflaţia se afla deja la un nivel de 8,4% în luna ianuarie, iar perspectivele încă de atunci erau de două cifre privind inflaţia.