Cel mai vechi fond suveran din lume, interesat de afaceri în România

Fondul de investiţii din Kuwait, cel mai vechi fond suveran din lume, este interesat de afaceri în România.

 

Autoritatea de Investiţii din Kuwait (Kuwait Investment Authority – KIA) este cel mai vechi fond suveran din lume, fiind înfiinţat în 1953. KIA este responsabilă pentru gestionarea Fondului general de rezervă din Kuwait (GRF) şi a Fondului generaţiilor viitoare (FGF), precum şi a altor fonduri încredinţate de către ministrul de finanţe.

Atragerea de investiţii de tip greenfield, brownfield şi în proiecte de tip Parteneriat Public-Privat a fost tema principală a întâlnirii de marţi dintre ministrul Ştefan-Radu Oprea şi Ahmed Al-Tahous, director executiv în cadrul Autorităţii de Investiţii din Kuwait (KIA).

„România şi Kuwait au potenţialul de a-şi dezvolta parteneriatul inclusiv din perspectiva calităţii de hub-uri regionale. Poziţia şi rolul României în această zonă a Europei şi poziţia Kuwaitului în zona Golfului sunt argumente importante de care pot profita companiile din ambele ţări”, a declarat ministrul Oprea.

Ministrul român a prezentat cadrul macroeconomic favorabil investiţiilor şi nivelul înalt de calificare a specialiştilor din IT, ceea ce atrage proiecte competitive.

Oficialii KIA şi-au exprimat interesul de principiu pentru oportunităţile de investiţii din România, inclusiv în proiecte PPP, piaţa de capital sau în domeniul imobiliar.

În 2018, volumul schimburilor comerciale a fost de 60,58 milioane de dolari, din care 60,29 milioane dolari export românesc. Faţă anul 2017, s-a înregistrat o creştere a exportului de 17,52%.

În primele 3 luni ale anului 2019, volumul schimburilor comerciale a fost de 18,04 milioane de dolari, din care 17,91 milioane de dolari export românesc. Faţă perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat o creştere a exportului de 5,96%.

Articolul precedentVânzările Dacia au prins viteză în Europa
Articolul următorFMI denunţă salariile prea mari din companiile de stat din România