FMI a realizat un raport în care arată că, dintre toate fostele state socialiste din Europa, în România situaţia este cea mai gravă în privința decalajului dintre salariile de la stat și cele din privat.
Companiile publice au ajuns un rai al angajaţilor la stat, care pot găsi aici cele mai mari salarii din economia românească
În companiile din România deţinute de stat, salariile sunt cu peste 80% mai mari decât salariul mediu din sectorul privat, arată un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce analizează datele pentru anul 2016.
În ultimii doi ani și jumătate, decalajul dintre stat și privat s-a radicalizat, creșterile salariale date de PSD-ALDE sectorului bugetar aruncând în aer toate deficitele macroeconomice.
În condiţiile în care un angajat mediu din privat câştiga atunci, în medie, un salariu brut de 2.729 lei, putem estima că un angajat dintr-o companie de stat câştiga aproape 5.000 de lei, scrie „Adevarul”. Dacă ţinem cont şi de faptul că politicile guvernamentale din ultimii doi ani au fost de majorare a salariilor din zona bugetară, cel mai probabil acest decalaj a crescut şi mai mult.
FMI a comparat decalajul salarial dintre companiile de stat şi mediul privat în toate fostele state socialiste din Europa şi a concluzionat că situaţia cea mai gravă este în România, cu o diferenţă de peste 80%, arată sursa citata.
Kosovo înregistrează al doilea cel mai mare decalaj, de circa 78%, fiind urmat de Bosnia şi Herţegovina, cu un decalaj de numai 50%. Spre comparaţie, în Ungaria, care se află la capătul opus, diferenţa dintre salariile din companiile deţinute de stat şi cele din privat este de mai puţin de 10%.