Moneda națională continuă să se devalorizeze în raport cu euro. Este al patrulea anunț al BNR din ultimele cinci zile în care avem un nou „maxim istoric” pentru moneda europeană.

 

BNR a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,6822 lei/euro, o creştere de 0,11% faţă de luni.

Moneda europeană atinge un nou nivel record, fiind prima dată când cursul valutar trece de pragul de 4,68 lei/euro.

Vestea este proastă în primul rând pentru românii cu credite în euro și salarii în lei. Aceștia trebuie să scoată mai mulți bani la plata ratelor, la fel ca și românii care stau în chirie și au negociat plata lunară în euro.

Majoritatea celor cu credite în euro din România au veniturile în lei şi atunci suportă şi inflaţia, alături de deprecierea leului. Potrivit datelor BNR din 2018, populaţia avea credite în valută echivalent a 39 miliarde lei.

Cresc și facturile plătite de români la operatorii de telefonie mobilă, dar și biletele de avion, calculate în euro și plătite în lei.

Deprecierea semnificativă a leului din ultima săptămână scumpeşte importurile şi poate antrena scăderea consumului şi diminuarea încasărilor bugetare din TVA şi accize.

Noile recorduri istorice pentru euro cresc presiunea pe bilanţurile băncilor, oricum timorate de „taxa pe lăcomie” și de prăbușirea pe bursă, în cazul celor listate la BVB.

Un alt efect al exploziei cursului valutar este erodarea profiturile companiilor de pe bursă care se finanţează în valută.

Cei care beneficiază de aprecierea monedei europene sunt angajații din multinaționale care au salariile negociate în euro, dar și proprietarii din imobiliare care își încasează chiriile în moneda euro.

Articolul precedentDacia recheamă în service peste 13.000 de maşini
Articolul următorŞeful OMV critică sancţiunile americane aplicate firmelor implicate în Nord Stream 2