Capitala și 6 județe, cea mai mare contribuție la creșterea creditării în lei cu 14%

Creditarea în lei a crescut cu 14% într-un an, iar pentru bănci contează, practic, numai zona București-Ilfov și încă șase județe.

Capitala are cea mai mare activitate bancară, la mare distanță de celelalte județe, atât la creditare cât și în ce privește disponibilitățile la vedere.

Din acest punct de vedere, urmează un pluton de patru județe – Cluj, Constanța, Iași, Timiș – apoi vin, tot la distanțe apreciabile, celelalte județe, dintre care numai Brașov și Prahova mai cochetează, la unele secțiuni, cu Top 5.

Totalul creditelor acordate în România, în monedă națională, în august 2018, a fost de 160,3 miliarde de lei, în creștere cu 14% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Municipiul București și județul Ilfov însumau, în august 2018, credite în moneda națională de 57,3 miliarde de lei, reprezentând 36% din totalul pe țară, indică datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Pe locul 2 în topul județelor se clasează Cluj, cu 8,8 miliarde de lei, urmat de Timiș (7,5 miliarde de lei), Constanța (6,4 miliarde de lei), Brașov (6,1 miliarde de lei), Iași (5,6 miliarde de lei).

În ce privește creditele în valută, totalul la nivel național se ridică la echivalentul a 87,1 miliarde de lei, din care 41,9 miliarde de lei (48% din total) sunt împrumuturi acordate în București și Ilfov.

Volume mari la creditele în valută se mai înregistrează la Cluj (echivalentul a 4,4 miliarde de lei), Iași (3,8 miliarde de lei), Timiș (3,6 miliarde de lei), Constanța (3,1 miliarde de lei), Brașov (3 miliarde de lei).

Totalul disponibilităţilor la vedere în lei, la nivel national, a fost în august 2018 de 101,4 miliarde de lei, din care București și Ilfov aveau 45 miliarde de lei (44%).

La acest capitol, alte județe cu sume importante sunt Cluj (5,1 miliarde de lei), Timiș (4 miliarde de lei), Constanța (3,2 miliarde de lei), Brașov (3,1 miliarde de lei), Iași (2,6 miliarde de lei), Prahova (2,5 miliarde de lei).

Totalul disponibilităților la vedere în valută se echivalează cu 58,4 miliarde de lei, din care București și Ilfov reprezintă 26,8 miliarde de lei (46% din totalul la nivel national).

Articolul precedentJoi, nimic nou pe frontul ROBOR
Articolul următorDragnea a anunțat că legea cu dedicație ”pentru” Realitatea TV va fi adoptată, azi, prin OUG

Comments are closed.