Prețurile alimentelor au explodat, în mare parte din cauza crizei energetice, a războiului și a creșterilor de preț pe piața de materii prime. Ministrul Economiei spune că vom plăți prețul decent doar atunci când vom avea producție de gaze, prețul petrolului va scădea, vom avea o producție agricolă constantă și când nu vom importa aproape toate materiile prime.

 

„Trebuie să ținem cont și de criza materiilor prime. Este bine să ne asigurăm că acestea sunt suficiente. Populația activă trăiește dintr-o activitate economică de care trebuie să asigurăm că se desfășoară cum trebuie.

Acest val de scumpiri vine din cauza crizei prețului energiei. Este un cumul de factori care duce la creșterea prețului la rafturi, dar este bine că acestea nu lipsesc. PSD a venit cu propunerea pachetului social de sprijiire a românilor pentru a putea să depășim aceste momente dificile.

Controale pe care ANPC le-a desfășurat la benzinari au dus la acumularea cestor amenzi care au fost plătite de către agenții economici. Din informațiile pe care le an, nu au fost contestații, nu este un fenomen de masă.

Prețul la benzină a rămas în aceleași limite, dar avem creștere al motorină. Acolo, noi, cei de la ANPC, nu avem competențe în analizarea acestor consecințe. Discutăm cu jucătorii din piață. În cadrul pachetului economico-social avem și o măsură privint prețul carburanților. Nu pot spune cînd se schimbă suma pe care o lasă românii la magazin. Prețul o să scadă când vom avea o producție agricolă constantă, când va scădea prețul petrolului. Prețul alimentelor este generat de toți acești factori.

Ratingul de țară este bun, iar toate agențiile vorbesc de o scădere a PIB-ului și a economiei, dar nu drastic. Acest rating înseamnă că România are ținte bune pentru nu depăși deficitul bugetar. Trebuie să ne aplecăm mai mult asupra celor care trăiesc la limita sărăciei, astfel încât să asigurăm un trai decent românilor. Noi, la guvern, nu tărim cu iluzia că în România se trăiește bine. Sunt măsuri pe care nu le-am luat de ani de zile.

Achiziția acestor alimente de bază sunt posibile din acei 50 de euro pe lună. Acest ajutor este o măsură umană și absolut necesară. Nu trebuie să ducem în derizoriu acest ajutor de 50 de euro. Banii sunt din fonduri europene dar și de la bugetul de stat”, a declarat Florin Spătaru în emisiunea „Ediție Specială”.

 
Articolul precedentPremierul Ciucă a vizitat șantierul Podului suspendat peste Dunăre
Articolul următorFederația Patronatelor din Turismul Românesc are o nouă conducere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau