Când va fi semnat contractul de finanţare pentru autostrada Sibiu-Piteşti

Proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti a fost trimis recent spre aprobare la Comisia Europeană, iar contractul de finanţare la nivel naţional urmează să fie semnat în luna noiembrie.

 

Proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti a fost trimis recent spre aprobare la Comisia Europeană, iar contractul de finanţare la nivel naţional urmează să fie semnat în această lună, a declarat, vineri, Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, potrivit unui comunicat de presă prezentat de Agerpres.

„Construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti a început deja, pe tronsonul Sibiu-Boiţa. Proiectul este unul matur, pregătit pentru implementare şi va putea absorbi fonduri europene semnificative în cei 4 ani rămaşi din actuala perioadă de programare. Realizarea acestei autostrăzi va avea un impact major atât pentru călători, cât şi pentru dezvoltarea economică a regiunii. Indiferent că vorbim despre impactul acestui proiect pentru mobilitatea cetăţenilor sau că vorbim despre transportul de mărfuri, un lucru este cert: avem nevoie de investiţii în infrastructură şi angajamentul guvernului nostru de a face aceste investiţii se vede astăzi, prin demararea acestui proiect. Contractul de finanţare la nivel naţional va fi semnat în noiembrie”, a declarat, citată de comunicatul de presă, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, cu prilejul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (CM POIM) care a avut loc, joi, la Braşov.

Conform aceleiaşi surse, în ceea ce priveşte implementarea POIM, ministrul Fondurilor Europene a subliniat că suma necesară pentru acoperirea riscului de dezangajare de 43,8 milioane de euro este acoperită de valoarea cererilor de rambusare şi cererilor de plată existente în prezent la nivelul Autorităţii de Managament POIM.

Totodată, au fost trecute în agendă măsurile luate pentru a creşte rata de absorbţie şi pentru a atrage cât mai mulţi bani europeni în proiectele finanţate prin POIM.

„Am modificat legislaţia pentru a creşte gradul de supracontractare şi a urgenta plăţile, am emis noi acte normative pentru a creşte ritmul de execuţie a lucrărilor şi a susţine fluxul de numerar la nivelul contractorilor, am contractat asistenţă tehnică din partea instituţiilor financiare internaţionale pentru toţi beneficiarii noştri strategici, pentru pregătirea şi implementarea proiectelor. Mai mult, suntem în proces de flexibilizare a procedurilor de lucru şi suntem în permanenţă alături de beneficiari în soluţionarea blocajelor întâmpinate”, a mai adăugat Roxana Mînzatu.

În acelaşi comunicat se mai precizează că oficialul MFE a pus accentul pe integrarea expertizei şi ideile proaspeţilor absolvenţi ai facultăţilor cu profil tehnic, arătând că doar printr-o deschidere către aceştia va fi posibilă buna implementare a marilor proiecte de infrastructură din actuala, dar şi din următoarea perioadă de programare.

În ce priveşte viitoarea perioadă de programare 2021-2027, în cadrul discuţiilor a fost pus accentul pe conservarea actualului cadru de finanţare pentru infrastructură, astfel încât să fie eliminate cât mai multe obstacole birocratice.

„În cadrul reuniunii a fost prezentat stadiul implementării POIM: 280 contracte de finanţare semnate în valoare eligibilă de peste 10,91 miliarde de euro euro, adică o rată de contractare de peste 100%, faţă de 52% acum un an; 2,44 miliarde de euro, suma primită de la Comisia Europeană, adică 26,5% din alocare”, se mai arată în comunicatul de presă.

Articolul precedentCompania de drumuri, anunț de ultima oră despre lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva
Articolul următorChinezii au cumpărat marca Thomas Cook. Câți bani au plătit