Ministrul de Finanțe Berat Albayrak este ginerele lui Erdogan

Economia turcă își va reveni cel mai probabil după doar două trimestre de contracție, în urma deprecierii masive a lirei din ultimul an. Cel puțin așa speră ministrul turc de Finanțe Berat Albayrak, citat de Reuters.

 

 

Lira sperlină a pierdut peste 15% față de dolarul american numai în acest an, dar pierderile se cumulează cu cele de anul trecut.

Analiștii economici se așteaptă ca alte două trimestre din acest an să meargă pe minus, după ce economia Turciei a scăzut în ultimul trimestru din 2018. Ministrul Finanțelor de la Ankara este, totuși, mai optimist.

„Turcia va trece peste această perioadă, sperăm, cu două trimestre (de scădere economică) și cu un impact negativ minim”, a declarat duminică Berat Albayrak.

Economia Turciei a scăzut în ultimul trimestru din 2018 cu 3 la sută față de anul trecut, iar criza monetară a luat aproximativ 30% din valoarea lirei anul trecut. Economiștii așteaptă încă două trimestre de contracție de la an la an.

Cea mai recentă decizie politică care ar putea afecta puterea lirei se referă la reluarea alegerilor pentru primăria orașului Istanbul, care a fost câștigată cu un scor strâns de principalul partid de opoziție.

Articolul precedentMiliardarii din UK au câștigat sume uriașe după anunțul Brexitului
Articolul următorLovitură dură pentru Romgaz după plafonarea prețului la gaze prin OUG