foto. Inquam Photos / George Calin

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, aflat în vizită la București, a fost întrebat de jurnaliști, la conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, cum comentează pachetul de măsuri fiscale anunțat de Guvernul de la București care ar putea afecta companiile austriece de pe piața românească.

 

Sebastian Kurz a explicat că nu își face griji pentru companiile austriece care activează pe piața românească, fiind vorba de firme mari, ci pentru mediul de afaceri românesc, care ar putea să își piardă atractivitatea în fața investitorilor prin suprataxarea anunțată de Guvern.

„Sincer, eu nu îmi fac griji pentru companiile austrieci. Sunt firme mari care activează aici, cum ar fi OMV sau Erste, care lucrează în multe state, România e o parte mai mică a activității lor.

Mai mult mă îngrijorează mediul de afaceri de aici. Vedem ce se întâmplă cu bursa românească, s-au retras investitori, asta înseamnă și pierderi de locuri de muncă.

Când iei astfel de decizii, nu trebuie să te gândești doar că sună bine, ci să vezi ce se întâmplă la sfârșitul zilei, dacă oamenii nu vor plăti mai mulți bani din buzunar sau își pierd locul de muncă.

Noi, Guvernul austriac, nu le spunem firmelor ce să facă, sunt firme libere pe o piață libera. Piața e mare, nu vorbim aici doar de Europa de Est, ci de Asia, Africa, azi firmele nu sunt legate de o anumită țară. Dacă ai o politică atrăgătoare vei atrage întotdeauna firmele și investițiile.

Dacă situatia este nesigură, am văzut ce se întâmplă pe bursă, unii investitori se retrag, firmele au multe piețe unde pot activa. Eu ma gândesc în primul rând la locurile de muncă, oamenii își pot pierde locurile de muncă.

În sistemul bancar sau în cel al gazelor naturale se produc efecte. Decizia trebuie întotdeauna să aibă în vedere ce se întâmplă la sfârșitul zilei”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Articolul precedentAdevărul nespus despre plafonarea prețului la gaze. Vor câștiga rușii și ungurii
Articolul următorMarii comercianți, avertisment pentru Guvern pe modificările fiscale