a woman is overwhelmed with the wide range in the supermarket when shopping.

Războiul comercial al administrației Trump împotriva Chinei escaladează aproape cu fiecare zi care trece, culminând cu răspunsul Beijingului de a impune taxe pentru importuri din SUA de 60 miliarde de dolari ca răspuns la tarifele vamale de 25% anunțate de SUA pentru importurile de China valorând 200 miliarde dolari nu a generat, cel puțin deocamdată, un apel la sentimentul naționalist local de a boicota produsele americane, cum s-a întâmplat în timpul conflictului diplomatic cu Japonia asupra diferendului privind Marea Chinei de Est din 2013. Cu toate acestea, în timp ce China a rezistat impunerii unui boicot pentru importurile din SUA, nu același lucru se poate spune pentru Canada, care este și ea o țintă a taxelor americane.

Arătând reacția adversă împotriva politicii comerciale promovate de Trump, Wall Street Journal scrie cum canadienii, înfuriați de tarifele impuse pentru importurile de oțel și aluminiu și de replicile acide al președintelui american la adresa premierului Justin Trudeau au început să boicoteze produsele importate din SUA și să le caute pe cele canadiene.

Garland Coulson, un antreprenor din Alberta spune pentru WSJ că el nu acorda atenție țării de proveniență a produselor cumpărate, dar ca tarifele impuse de Trump sunt „o palmă dată peste față” și că acum caută să pună mai mult mărfuri autohtone în cosul său de cumpărături.

Impulsul de a „boicota America” ​​și de a cumpăra mai multe produse canadiene a câștigat teren după ce SUA au perceput tarife de 25% pentru oțelul canadian și 10% pentru aluminiu începând cu 1 iunie, iar președintele Trump l-a numit pe prim-ministrul canadian Justin Trudeau „foarte necinstit și slab” după reuniunea G7. Canada, la rândul său, a impus tarife de retorsiune pentru unele produse din S.U.A., inclusiv produse alimentare cum ar fi ketchup, suc de portocale și iaurt.

„Oamenii simt o atitudine ostilă din partea SUA și că trebuie să ne ocupăm în primul rând de noi înșine”, a spus pentru WSJ Tom Legere, marketing manager la producătorul de lactate Kawartha Dairy, care în ultimul timp îți dezvoltă producția de înghețată. „Și acesta este răspunsul canadienilor când merg la supermarket și încearcă să facă acest lucru”.

Cu toate acestea, în încercarea lor de a exclude produsele americane din coș, canadienii se confruntă cu o mare problemă: ce este american și ce este cu adevărat canadian?

Rețelele logistice globale de aprovizionare au făcut ca un lucru aparent simplu ca un boicot să devină surprinzător de complex. Canada este cea mai mare piață pentru exporturile SUA, cu o pondere de 18% din total. Potrivit unor studii de piață, între 40% și 60% din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din Canada provin din SUA, însă lanțurile de producție strâns legate între ele fac dificilă stabilirea cu exactitate a originii unui produs, cât este importat și cât este producție autohtonă din acesta.

Confuziile inerente la stabilirea originii unui produs au dus la dezvoltarea unei mini-industrii casnice. „Cercetez proveniența tuturor componentelor pentru a stabili dacă în final este 100% canadian”, spune Christine Mouratidis, care a creat o pagină de Facebook cu liste de produse alimentare și de folosință îndelungată canadiene. Însă și așa surprizele nu întârzie să apară. Blogger-ul spune că de exemplu era convinsă că brandul Old Dutch Foods este canadian. În realitate este doar o filială a unei companii cu sediul în Minnesota, SUA.

De asemenea, s-a constat o creștere a vânzărilor pentru companiile ale căror produse nu conțin ingrediente americane. Astfel pe rețelele sociale s-a promovat înghețata produsă de Kawartha Dairy în locul înghețatei „americane” Haagen-Dazs. Doar că unul dintre cititorii paginii a criticat acest lucru, afirmând că produsele Haagen-Dasz vândute în Canada sunt fabricate pe plan local. În plus fabrica folosește numai lapte de la fermele canadiene, lucru confirmat chiar de Nestle, care deține brandul „american”.

Un alt produs care beneficiază de campania „Buy Canadian” este Hawkins Cheezies, chipsuri din porumb și brânză cedar canadiană. Compania producătoare declară că recent două mari lanțuri de magazine și majorat comenzile pentru produsele lor.

Dar spre deosebire de chinezi, la care boicotul e chiar boicot, în Canada acesta se manifestă mai mult în spațiul virtual. La urma urmei, un sector unde nu se observă niciun fel de boicot este cel al transporturilor. WSJ consemnează că în conformitate cu datele comunicate de statistica canadiană se observă o creștere semnificată a numărului de autoturisme care trec zilnic în SUA. Astfel, numărul călătoriilor transfrontaliere cu autoturisme a crescut cu 12,7% în iunie, față de aceeași lună a anului trecut, ceea ce nu demonstrează o dorință atât de puternică pentru a boicota industria SUA.

Articolul precedentErste Group Bank a raportat un profit net de 774,3 milioane euro, în S1 2018
Articolul următorSamsung a dezvăluit din greșeală noul Galaxy 9, înainte de lansare

Comments are closed.