Acţiunile London Stock Exchange au crescut semnificativ miercuri, după ce rivala Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) a propus combinarea celor doi operatori bursieri, care evaluează LSE la 32 miliarde de lire sterline (39 miliarde de dolari), transmit DPA, BBC şi Reuters.

Oferta nesolicitată de preluare este condiţionată de renunţarea de către LSE la achiziţionarea companiei de analiză a datelor Refinitiv. O potenţială tranzacţie ar ajuta entitatea combinată să concureze mai bine cu rivali precum ICE şi CME din SUA. LSE încearcă de mult timp să-şi extindă prezenţa în Asia şi a încheiat recent un acord cu concurentul HKEX din Shanghai.

Oferta implică o valoare de aproximativ 8.361 penny pentru fiecare acţiune London Stock Exchange, care evaluează operatorul bursier britanic la 29,6 miliarde de lire sterline, o primă de 22,9% faţă de valoarea de 6.804 penny, înregistrată la închiderea şedinţei bursiere de marţi.

După anunţul operatorului Bursei din Hong Kong, acţiunile LSE au urcat cu peste 15% la Bursa de la Londra, la 7.850 penny.

Propusa combinare va întări ambele afaceri, le va poziţiona mai bine pentru a inova pe toate pieţele lor şi va oferi participanţilor pe piaţă o conectivitate globală fără precedent. De asemenea, vor fi combinate poziţiile strategice ale Londrei şi Hong Kong-ului de centre offshore pentru tranzacţiile în euro, dolari şi yuani, oferind Marii Britanii mai multe puncte de intrate pe piaţa din China, se arată în comunicatul Hong Kong Exchanges & Clearing.

Toate companiile listate la Bursa de la Hong Kong vor avea şi o listare secundară la Londra. Capitalizarea bursieră a entităţii combinate va depăşi 70 miliarde de dolari, se arată într-o postare pe blogul lui Charles Li, directorul general al HKEX.

Reprezentanţii London Stock Exchange şi-au exprimat angajamentul pentru achiziţionarea Refinitiv şi au precizat că negocierile în acest sens înregistrează progrese importante. În august, London Stock Exchange a anunţat preluarea firmei de analiză a datelor Refinitiv, pentru 27 de miliarde de dolari.

Oferta de preluare din partea Bursei din Hong Kong vine într-un moment în care Marea Britanie pregăteşte ieşirea din UE (Brexit) şi unii politicieni şi-au exprimat temerile că o asemenea decizie va slăbi sectorul financiar al ţării.

HKEX are un sediu în Londra, deţinând London Metal Exchange.

În 2017, autorităţile de reglementare ale UE au blocat propusa fuziune de 21 miliarde de lire sterline între LSE şi operatorul Bursei din Germania, Deutsche Boerse.

Articolul precedentCriză la Nissan. Se caută un nou director general, după o anchetă internă
Articolul următorNoi ajutoare de stat date de Guvern. Sunt create 800 de joburi