Bursa de Valori Bucureşti a consemnat în primele 10 luni ale anului tranzacții de 10,3 miliarde de lei, cu 6,4% peste întreg nivelul realizat în întregul an 2019. Luna septembrie a fost una cu totul deosebită, pentru că după anunțul privind promovarea BVB la nivel de piață emergentă, nivelul tranzacțiilor a crescut cu 260%  faţă de luna august, arată un comunicat al BVB.

„Efectul imediat generat de apropierea momentului istoric prin care România a fost promovată propriu-zis la statutul de Piaţă Emergentă, începând cu 21 septembrie, a fost puternic vizibil pe Bursa de la Bucureşti. Contribuţia a două companii româneşti listate la bursă – Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN) – a fost decisivă pentru reclasificarea întregii pieţe la un statut superior, prin includerea acestora în indicii FTSE All-Cap destinaţi Pieţelor Emergente. Tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au depăşit jumătate de miliard de euro în septembrie anul acesta, în creştere cu peste 260% atât faţă de luna august din 2020, cât şi faţă de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell privind promovarea României”, se arată într-un comunicat al BVB.

Lichiditatea medie zilnică a crescut în septembrie de 3,5 ori comparativ cu valoarea din august 2020, dar și față de şi a depăşit 25 de milioane de euro.

Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie românească care a beneficiat de upgrade-ul pieţei este TeraPlast (TRP). Alte companii româneşti vor putea face parte din indicii Pieţelor Emergente pe măsură ce vor îndeplini criteriile de includere, se precizează în comunicatul BVB.

Articolul precedentIndicii bursieri de pe Wall Street au închis la niveluri record, datorită speranţelor legate de un nou vaccin promiţător pentru Covid-19
Articolul următorMinistrul agriculturii, prezintă măsurile de sprijin pentru perioada de tranziţie