Bursa de la București, pe plus cu 11% după șase luni datorită dividendelor

Prima jumătate de an a adus la Bursa de Valori București (BVB) două listări (una tehnică și un IPO), două emisiuni de obligațiuni (una municipală si alta corporativă), și rezultatele financiare ale emitenților au influențat puternic dinamica indicelului BET-TR.

„Investitorii care au deținut acțiuni în principalele companiile listate la BVB au putut beneficia, chiar și în condiții complexe de piață, de un avans de două cifre al BET-TR, un indice reprezentativ pentru piața noastră de capital având in vedere dividendele consistente, după ce acesta a încheiat primele șase luni cu un plus de 11%, unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeana,” a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

BET-TR este primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referinta al pietei, BET. Indicele BET-TR reflecta atat evolutia preturilor companiilor componente, cat si dividendele oferite de acestea.

De asemenea, în perioada aceasta, piața de capital din România a primit o recunoaștere din partea agenției de evaluare MSCI.

Acțiunile Elvila SA, simbol bursier ELV, unul dintre cei mai importanți producători de mobilă din Romania, au intrat la tranzacționare pe 1 februarie pe piața AeRO a BVB, in urma unei listări tehnice. Listarea tehnica este procesul prin care o companie intră la tranzacționare fără a fi necesara nicio ofertă anterior listării, ceea ce înseamnă ca structura acționariatului societății nu este afectată în niciun fel, iar compania decide să beneficieze de avantajele de a fi o companie listată la bursă, precum vizibilitate suplimentara, credibilitate sau transparență.

Acțiunile Purcari Wineries, producător de vin de top din Europa Centrala si de Est, au intrat pe 15 februarie la tranzacționare pe piața principală a BVB, sub simbolul WINE, după realizarea cu succes a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) pentru 49% din acțiunile sale, valoarea totala a ofertei ajungând la peste 186 milioane lei (echivalentul a 40 milioane euro).

Spre finalul lunii aprilie a intrat la tranzacționare pe piață reglementată a BVB o emisiune de obligațiuni municipale emise de Municipiul București, în valoare de 555 milioane lei, cu o maturitate de 10 ani si o rată a dobânzii de 5,6% pe an. În prezent, la Bursa de Valori București sunt tranzacționate patru emisiuni de obligațiuni emise de Municipiul București.

In a doua jumătate a lunii mai, emisiunea de obligațiuni corporative Globalworth, una dintre cele mai importante companii de investiții imobiliare din Europa Centrala si de Est, a intrat la tranzacționare pe piață reglementată. Valoarea totala a fost de 550 de milioane de euro. Obligațiunile corporative se tranzacționează la Bursa de Valori București în euro, iar decontarea este efectuata direct în moneda europeana. În premiera pentru România, începând de anul trecut, la Bursa de Valori București a fost implementată decontarea direct în euro, ceea ce arata maturitatea și dezvoltarea pieței locale de capital.

In mai și iunie, piață de capital de la București a cunoscut mai multe ședințe de reașezare, la baza cărora au stat mai mulți factori: corecțiile ex-dividend în cazul unor companii din componenta indicelui BET, alături de factori de incertitudine interni si externi, potrivit analiștilor.

La finalul primelor șase luni, piața de capital din Romania a reușit să se mențină în Top 5 creșteri în rândul principalilor indici ai burselor din Uniunea Europeana, cu un avans al indicelui BET de 4,3%. O evoluție puternic ascendentă a fost consemnată de indicele de tip Total Return al bursei locale, BET-TR, care a depășit valoarea de 11.500 de puncte.

Valoarea totală a instrumentelor financiare tranzacționate la BVB după prima jumătate a anului a depășit 1,5 miliarde de euro, în creștere cu 12 procente față de perioada similară a anului trecut. Valoarea medie zilnica de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piața principală a crescut cu 3,3% și s-a apropiat de nivelul de 10 milioane de euro.

Performanta pieței locale de capital a fost întărita de dezvoltarea mai multor aspecte de natură să îmbunătățească experiența investiționala, lucru recunoscut la nivel internațional de una dintre cele mai importante agenții de evaluare.

„Dincolo de cifre, primul semestru s-a încheiat cu o recunoaștere internațională din partea furnizorului global de indici MSCI, care a upgradat criteriile de accesibilitate ale României pentru trei aspecte: reglementări de piață, flux informațional și tranzacționare, ceea ce ne arată că proiectele pieței de capital din România sunt pe direcția corectă și ca percepția investitorilor față de piață locală se îmbunătățește,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

La finalul primelor șase luni, capitalizarea bursieră a companiilor romanești a depășit 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piață reglementata a BVB a fost de aproape 36 de miliarde de euro în ultima ședința de tranzacționare a lunii iunie.

Articolul precedentPiața imobiliară la jumătatea distanței de „prețurile nesimțite” dinaintea crizei
Articolul următorPetrolul la maximele ultimilor patru ani. America intervine

Comments are closed.