Fostul premier Mihai Tudose a declarat, miercuri, că se amână adoptarea bugetului din cauză că nu sunt bani. ”Orice lună care trece funcţionează pe bugetul de anul trecut, adică mult mai scăzut, şi salvează cheltuielile de anul acesta”, a spus Tudose, afirmând că ”mult invocatele creşteri şi investiţii sunt himere”.

”O nouă zi fără buget, avem o ţară minunată, un conducător iubit care ia vitamina D, poate termină bugetul”, a declarat, miercuri, fostul premier Mihai Tudose.

Întrebat de ce consideră că se amână adoptarea bugetului, Tudose a spus: ”V-am mai spus şi o repet: nu sunt bani! Este o himeră. Orice lună care trece funcţionează pe bugetul de anul trecut, adică mult mai scăzut decât este necesar, şi salvează cheltuielile de anul acesta. Uitaţi-vă la mult invocatele creşteri şi investiţii, că sunt himere, sunt credite de angajament”.

Proiectul de buget pentru 2019 a fost publicat, în 31 ianuarie, de către Miisterul Finanţelor. Proiecţia bugetară este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8%, un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB şi un deficit prognozat la 2,57% din PIB.

Sâmbătă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, pentru Digi24, că proiectul de buget va fi aprobat marţi în Guvern şi trimis în aceeaşi zi Parlamentului, ceea ce nu s-a întâmplat.

Agenţia de rating Fitch a avertizat că proiectul de buget pentru 2019 se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de taxa pe activele bancare.

Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Articolul precedentPe ce dă banii Ministerul Economiei
Articolul următorParteneriat strategic în industria aeronautică europeană