Bucureștiul întrece zone din Occident, restul țării se apropie timid de media UE

Toate regiunile din România au crescut, în ultimii cinci ani, la raportul dintre PIB pe locuitor și media Uniunii Europene.

Între București și celelalte zone ale țării se cască o prăpastie tot mai mare. Capitala se situează mult peste medie și crește într-un ritm alert, lăsând în urmă multe regiuni din țări precum Italia, Portugalia, Spania, Marea Britanie.

O hartă interactivă cu raportul dintre Produsul Intern Brut pe locuitor pe fiecare regiune și media UE, a fost publicată de Eurostat.

Dacă ne uităm la harta pe 2018 (cu date aferente anului trecut), vom observa că românia este „îmbrăcată” aproape în totalitate în violet, dar are și o „pată” bleu, reprezentând municipiul București.

Culoarea violet semnifică regiunile din cea mai slabă categorie, ultima din cele 6, cu PIB pe locuitor sub 75% din media UE. Culoarea bleu este aplicată regiunilor aflate cu 4 trepte mai sus, în categoria 2, cu nivelul între 125 și 150% din media UE.

Sursa: Eurostat

Astfel, Sud-Muntenia are un PIB pe locuitor de 46% din media UE, Sud-Vest Oltenia 42%, Vest 60%, Nord-Vest 51%, Centru 54%, Nord-Est 35%, Sud-Est 50%, iar București înregistrează o cotă de 139%.

Capitala României depășește multe regiuni din țări dezvoltate ale Europei, unele dintre acestea situându-se în ultima categorie

Sicilia (Italia) se află la un nivel de 60%, Norte (Portugalia) la 65%, Extremadura (Spania) la 63%, regiunea Luxemburg din Belgia, coincidență cu statul cu același nume se situează la 74%.

Există și regiuni din Marea Britanie poziționate în această categorie: West Wales and The Valleys are 68% din media UE PIB pe locuitor, iar Lincolnshire 72%.

România a progresat în ultimii cinci ani. Harta raportului Eurostat pe 2013 (când categoriile erau altele, pentru că existau multe regiuni aflate sub cota de 50%) relevă diferențe mari față de prezent.

Sursa: Eurostat

București era atunci la 111% din media UE, Sud-Muntenia la 39%, Sud-Vest Oltenia la 36%, Vest la 53%, Nord-Vest la 42%, Centru la 48%, Nord-Est la 29%, Sud-Est la 38%.

Într-o perioadă de cinci ani, București a avansat cu 29 de puncte procentuale, iar celelalte regiuni din România au urcat și ele, dar în ritmuri mai lente. Cea mai săracă regiune din țară, Nord-Est și-a micșorat diferența față de media UE cu numai 7 puncte procentuale.

Unele dintre regiunile sărace ale statelor dezvoltate au înregistrat chiar scăderi

Sicilia (Italia) avea la acel moment 66% (deci a urcat cu 6 pp), Norte (Portugalia) avea 65% (deci a stagnat), Extremadura (Spania) se afla la 69% din media UE, deci a coborât cu 6 pp, iar Luxemburg (Belgia) se situa la 80%, așadar între timp a scăzut cu 6 pp.

Britanicii din West Wales and The Valleys aveau un PIB/locuitor de 70% din media UE în raportul pe 2013, deci au coborât cu 2 pp, iar cei din Lincolnshire 78%, înregistrând între timp un declin de 6 pp.

Articolul precedentModifcarea Legii insolventei. Pe cine ajută, pe cine ingroapă? (UPDATE)
Articolul următorDeficit de 4,811 miliarde euro al balanței de plăți, Datoria externă, 66,959 miliarde euro

Comments are closed.