BNR a aprobat miercuri regulamentul care limitează gradul de îndatorare al persoanelor fizice la contractarea creditelor, în funcție de venitul net.

De limitarea creditării persoanelor fizice se vorbește din vara acestui an când, într-un raport al FMI se amintea de angajamentul BNR de a limita avansului cerditării pe fondul  pericolului indus de creșterea ROBOR și creștere riscului de neplată mai ales al persoanelor expuse pe creditele mici. Acest aspect este reamintit azi și de Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Confirmând decizia BNR, Vasilescu a menționat că principalul pericol de neplată a creditelor pe fondul creșterii dobânzii de referință ROBOR este ”pentru creditele mici care sunt cele mai multe acordate de bănci”.  Creditele neperformante  apar când veniturile persoanelor împrumutate nu le mai permit achitatarea rateleor.

Consilierul BNR a confirmat că modificarea Regulamentul 117/2012 se rezumă la limitarea gradului de îndatorare la cel mult 40% din venitul net în cazul creditelor în lei și 20% pentru creditele în euro, indiferent de tipul creditului.”Limitarea referitoare la împrumuturile în euro urmărește descurajarea creditării în altă monedă decât cea în care debitorul obține veniturile dar și pentru cei care ar avea câștiguri în euro”.

Dacă debitorul mai deține o locuință în proprietate, pentru creditele ipotecare acordate pentru achiziția unei noi locuințe plafonul de îndatorare crește cu 5 puncte procentuale. În cazul refinanțărilor creditelor existente nu se mai aplică aceste plafoane. După cum a subliniat Vasilescu, prin noua reglementare este diminuată birocrația, neafiind avute în vedere facturile de plată ci doar veniturile nete ale viitorilor împrumutațiȚ.

Pentru creditele Prima Casă, la care calculul dobânzii este stabilit prin lege, gradul maxim de îndatorare este tot 40%.

Băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) pot să depășească această limită pentru debitorii cu venituri mai mari decât salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentând 15% din creditele acordate în trimestrul anterior. Situația creditelor din această categorie se calculează și se raportează trimestrial. Excepția nu se aplică creditelor de peste 250.000 de euro (echivalent în lei).

Conform ultimului raport privind stabilitatea financiară, persoanele cu veniturile cele mai mici au un grad de îndatorare de 53% raportat la venitul net, față de 20% în cazul debitorilor care au peste de două ori salariul mediu net pe economie. BNR consideră că un credit ipotecar prudențial trebuie acordat în condițiile unui avans de 25%, iar gradul de îndatorare nu trebuie să depășească 45% din venitul net.

Articolul precedentPatru din cinci români ignoră obligativitatea încheierii poliței de asigurare PAD
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Autostrăzi pe ultima sută de metri: Tirrena, Geiger şi Strabag, constructorii cu cele mai mari progrese

Comments are closed.