BNR nu mai are încredere în Fondul de Garantare sau are nevoie de bani ?

Banca Națională parcă ar anticipa cel puțin un faliment răsunător pe piața bancară și ia o măsură de consolidare a supravegherii în piață, cu actor principal Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), ale cărui operațiuni financiare au fost puse sub controlul direct al BNR.
Măsura pare să aibă și alte două conotații, mai puțin probabilă fiind situația ca o bancă să intre curând în incapacitate de plată: BNR nu mai are încredere în Fond sau este în foame de bani, după ce rezerva valutară i-a scăzut lună de lună.
Potrivit paginii de internet a Băncii Centrale, BNR a emis ”Ordinul nr. 5/2018 privind deschiderea în evidenţele Băncii Naţionale a României a contului în lei pe numele Fondului de garantare a depozitelor bancare”, în virtutea prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României”.
În 2017, Fondul a redus contribuţia pe care băncile o aveau ca obligație de plată pentru schema de garantare a depozitelor la 52 de milioane de lei, de la 348 de milioane de lei, cât era în 2016, potrivit directorului general al Fondului, Petre Tulin.
Acesta precizează că Fondul garantează integral depozitele a 99,8% dintre deponenţii persoane fizice şi 97,7% dintre cele ale deponenţilor persoane juridice, iar diferenţa dintre depozitele eligibile şi depozitele acoperite este de 15,7 miliarde de lei în cazul persoanelor fizice şi de aproximativ 66 de miliarde de lei în cazul persoanelor juridice.
La 31 decembrie 2017, FGDB raporta ca suma de 267,44 miliarde lei ca depozite eligibile în caz de faliment bancar, din care 174,49 miliarde în lei și 92,95 miliarde în valute (denominat în lei).
Totalul depozitelor persoanelor fizice contabilizat de Fond era de 159,56 miliarde lei.
FGDB garantează depozitele bancare în caz de insolvență unei instituții de credit. În cazul în care banca la care sunt constituite depozitele nu mai poate restitui deponenților sumele depuse.
Articolul precedentFitilul s-a aprins în războiul comercial SUA – China
Articolul următorUE va bloca banii pentru România ca răspuns la blocarea Curții de Conturi

Comments are closed.