Banca Naţională va publica pe 2 mai indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin noua Ordonanţa de Urgenţă 19/2019, a informat BNR, într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit noilor reglementări, indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV din 2018.

După data de 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, va actualizata valoarea acestuia, conform metodologiei.

Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Bancii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.

Articolul precedentAngajații pot primi carduri culturale în valoare de 150 lei pe lună
Articolul următorSfârșitul bancnotei de 500 de euro, denumite popular „bin Laden”