BNR anunţă pe 2 mai prima valoare a „noului ROBOR”

Banca Naţională va publica pe 2 mai indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin noua Ordonanţa de Urgenţă 19/2019, a informat BNR, într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit noilor reglementări, indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV din 2018.

După data de 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, va actualizata valoarea acestuia, conform metodologiei.

Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Bancii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.