Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, consideră că noua prognoză a Băncii Naționale, privind o rata a inflației de peste 11%, este una corectă. Pe de altă parte, acesta a precizat că prin implementarea unui noi set de măsuri fiscale se poate schimba cursul acestei evoluții nefavorabile.
„Fac ceea ce ține de Ministerul Finanțelor pentru a veni cu măsuri care, pe de o parte, să reducă efectele din piață (…) și să restructurăm cauzele care au dus la această inflație în lanț. BNR a făcut o apreciere pe care o consider corectă”, a afirmat Câciu.
Acesta a precizat că în 2 săptămâni va prezenta în Guvern planul de măsuri pe care îl discută și negociază atât cu companii și mici angajatori, cât și cu sindicatele.
SCUMPIREA GAZELOR, PRINCIPALA CAUZĂ A INFLAȚIEI

”Să nu ajungem în criza este costisitor dar este important deoarece  societatea să se construiește pe trei elemente:  oameni, economie și capital în ordinea și prioritatea asta! (…) Haideți să oprim inflația. 80% din inflație vine din prețul gazelor. Am identificat cauzele și avem soluțiile pe masă”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Banca Națională a prezentat vineri un nou raport asupra ratei inflației, în care prognozează o creștere a indicatorului la 11,2% în al doilea trimestru, adică după expirarea schemelor de ajutor pe energie și de 10,2% în al treilea trimestru.

Raportul asupra inflației, făcut public vineri, indică în ultimul trimestru o rată a inflației de 9,6%.

Articolul precedentMinistrul Finanțelor: Nu sunt adeptul taxelor noi. Avem o impozitare prea mare a muncii
Articolul următorTheodor Stolojan: „Trebuie să ne aliniem la noua realitate a prețurilor. Avem nevoie de indexări salariale și de pensii”