Bilanț bursier la 6 luni. România stă bine, în opinia PwC

Piața locală de capital a înregistrat progrese în această primă jumătate din 2018, cu semnale pozitive transmise investitorilor existenți dar și celor potențiali. Nici piețele primare europene nu au stat rău, consemnând creșteri notabile, se arată într-un comunicat al PwC România.

Referitor la piața locală de capital, analiștii PwC România au menționat că: „Putem caracteriza prima jumătate de an pe Bursa de Valori București drept una efervescentă, în condițiile în care indicele care include dividendele, BET-TR, a crescut cu 11% la finalul primelor șase luni. În același timp, furnizorul global de indici MCSI a revizuit pozitiv o parte dintre criteriile de accesibilitate ale României, transmițând astfel un semnal pozitiv atât investitorilor existenți cât și celor potențiali. În acest context, ne așteptăm ca, în cea de-a doua jumătate a anului, să se mențină această traiectorie pozitivă […]. Considerăm că semnalele primite până acum din piața de capital de la București sunt încurajatoare atât pentru investitori, cât mai ales pentru companiile care sunt tranzacționate pe Bursă”, declară Ileana Guțu, Senior Manager, Departamentul de Evaluare și analiză economică, PwC România.

În privința pieței europene a ofertelor publice inițiale (IPO), analiștii PwC România au concluzionat că aceasta a finalizat prima jumătate din 2018 în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, din punctul de vedere al listărilor de noi companii.

Cu încasări totale în valoare de 21,8 miliarde de euro din cele 168 de IPO-uri efectuate, plusul consemnat de piața primară marchează o creștere cu 5% în ceea ce privește sumele atrase de pe burse și cu 4% în privința listărilor realizate, comparativ cu perioada similară din 2017, când 161 de oferte publice inițiale au atras 20,8 miliarde de euro, se arată în comunicatul remis de PwC România.

Această creștere față de perioada similară a anului trecut se datorează, în mare parte, evoluțiilor din primul trimestru al anului 2018, când valoarea IPO-urilor europene a fost impulsionată de cele doua mari listări înregistrate pe piața germană de capital: divizia Healthineers a Siemens și divizia DWS Group deținută de Deutsche Bank.

În Europa continentală, piețele de capital scandinave au continuat să fie active în privința listărilor derulate, având deja la activ 24 de IPO-uri care au atras 1,8 miliarde de euro în acest al doilea trimestru din 2018. Cea mai mare ofertă din regiune a fost cea a Kojamo, o companie finlandeză cu afaceri în domeniul imobiliar. Cel mai mare IPO al trimestrului a fost cel al Ceva Logistics, care a atras 1,1 miliarde de euro pe bursa SIX Swiss Exchange, ceea ce reprezintă un procent de 12% din valoarea totala a IPO-urilor efectuate în cel de-al doilea  trimestru al anului și a fost, de departe, cea mai importantă ofertă din perioada respectivă.

Articolul precedentRetailerul rus Svetofor intră în România cu brandul ”Mere”
Articolul următorVești bune pentru sectorul bancar: Au scăzut restanțele la credite

Comments are closed.