Barilul de țiței plonjează cu peste 7% ca urmare a temerilor privind creșterea economică globală

Prețul barilului de țiței a scăzut, vineri, până la cel mai redus nivel de peste un an, cotația continuând astfel o tendință de scădere abruptă care are o durată de șapte săptămâni consecutive.

Scăderile înregistrate vineri amplifică presiunea exercitată asupra țărilor membre OPEC înaintea unei ședințe mult așteptată a cartelului și a aliaților săi de la Viena, pe 6 decembrie, când se așteaptă ca acesta să anunțe o reducere a producției zilnice de petrol.

Până în prezent, perspectiva că grupul dominat de Orientul Mijlociu, va opera o astfel de reducere a producției nu a avut darul să oprească din picaj cotațiile barilului.

Țițeiul West Texas Intermediate (cel tranzacționat în Statele Unite) a încheiat sesiunea de vineri în scădere cu 4,24 de dolari, sau 7,7%, la 50,40 de dolari și a atins astfel cel mai redus nivel de preț de la mijlocul lunii octombrie 2017.

Bariul de țiței Brent (cel tranzacționat la Londra) a scăzut cu 3,41 de dolari, adică 5,45%, până la 59,19 dolari, atingând cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii octombrie 2017.

Graficul zilnic al țițeiului WTI, sursa: Admiral Markets MetaTrader Webtrader

Cotația WTI a pierdut, până în prezent, 34% din valoarea sa maximă înregistrată pe 3 octombrie până la minimul din sesiunea de vineri. De asemenea, și țițeiul Brent a scăzut, la rându-i, cu peste 30%.

„Trebuie să menționez faptul că viteza cu care a scăzut petrolul, chiar în condițiile în care membrii OPEC și non-OPEC discută despre o reducere a producției, m-a surprins”, a declarat Andrew Lipow, președinte al Lipow Oil Associates. „Piața nu crede că va fi de ajuns această reducere”, citat de CNBC.

Ultimul val de vânzări din piața energiei vine pe fondul preocupărilor crescânde al;e participanților la piață în privința creșterii ofertei la nivel global și a perspectivelor de încetinire a creșterii economice.

Ministrul saudit al energiei, Khalid al Falih, a declarat, joi, că producția regatului aferentă lunii noiembrie o va depăși pe cea a lunii precedente, de 10,6 milioane de barili pe zi.

Arabia Saudită, dar și alți producători de petrol au crescut nivelil producției la începutul acestui an, în așteptarea reînnoirii sancțiunilor impuse Iranului, însă derogările implementate de administrația Trump conduc la dispariția din piață a unui nivel mult mai mic de barili de țiței față de prognozele inițiale.

Între timp, producția de țiței din S.U.A. a atins 11,7 milioane de barili pe zi, potrivit cifrelor săptămânale preliminare. Rusia produce, de asemenea, o cantitate aflată în zona maximelor perioadei post-sovietice, adică peste 11 milioane de barili în lunile recente.

În același timp, EIA (Energy Information Administration) estimează o creștere a cererii pentru anul 2019 de 1,3 milioane de barili pe zi, în scădere față de o estimare anterioară, de 1,5 milioane de barili pe zi, de acum 6 luni.

Articolul precedentGazprom se consolidează în Europa de Sud-Est
Articolul următorUnul din trei români nu își permite o mașină, cel mai mare procent din UE

Comments are closed.