Gazprom se consolidează în Europa de Sud-Est

Monopolul gazelor naturale din Rusia, Gazprom, a dezvăluit traseul rețelei de transport gaze spre Europa via al doilea fir al „Turkish Stream”. Acesta va traversa Bulgaria, Serbia, Ungaria până în Slovacia, via Turcia.

Traseul a fost prezentat în procedura de rezervare a capacității de transport prin conductă cerut de legislația UE și necesară pentru autorizarea construirii de gazoducte noi. Primele cantități de gaze vor ajunge în Bulgaria în 2020, în Ungaria în 2021 iar în Slovacia în anul 2022.

Nu cu mult timp în urmă, șefului Consiliului de experți privind industria gazelor naturale din Ucraina, Leonid Unihovsky, a declarat că inaugurarea primei etape a conductei Turkish Stream va afecta sistemul de transport gaze ucrainean, care va pierde un volum semnificativ din volumele de tranzit.

Însă Gazprom nu va putea ocoli Ucraina mai devreme de anul 2022. Iar contractul actual pentru transportul gazelor rusesti cu operatorul din Ucraina, Naftogaz, expiră în 2019. Va fi o negociere dură pentru asigurarea transportului gazelor spre Europa pentru perioada 2019 – 2022.

Nu este foarte clar ce se va întâmpla cu Grecia, care în prezent este alimentată cu gaze naturale prin conducta care traversează Ucraina și România, iar din 2022 ar putea rămâne fără gaze dacă Gazprom nu mai are acceptul Ucrainei pentru transport. O soluție ar fi utilizarea conductei TAP, care pleacă din Azerbaidjan și ajunge în Grecia, și care ar putea livra și gaze rusești la schimb cu cele azere preluate de conducte rusesti.

Articolul precedentRandament de 19% la BVB, incluzând dividendele, și o creștere cu peste 20% a valorii de tranzacționare
Articolul următorBarilul de țiței plonjează cu peste 7% ca urmare a temerilor privind creșterea economică globală

Comments are closed.