Banii la saltea, un principiu nesănătos

Să ne plasăm banii doar în depozite, sau și mai rău, să îi ținem la saltea, nu este un principiu sănătos din punctul de vedere al valorii adăugate. Cel mai bine este să facem investiții în diverse instrumente care pot aduce profit, consideră președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel.
Într-o intervenție la reuniunea Forumului Investitorilor Individuali, desfășurată sâmbătă, Anghel a subliniat că ”nu este un principiu sănătos din punct de vedere al valorii adăugate pentru avuţia financiară”, să ții banii doar în depozite sau acasă.
”Este bine să avem câte puţin din cât mai multe instrumente, inclusiv acţiuni la bursă, inclusiv fonduri mutuale, care investesc fie în acţiuni, fie în obligaţiuni, fie sunt mixte, inclusiv fonduri de pensii. Nu trebuie să uităm că avem un Pilon III. Statul ne pune pe masă, dar nu ne bagă în buzunar, o deductibilitate fiscală de 400 de euro pe an. Iar Pilonul III evident sunt banii noştri. Nimeni nu are cum să se atingă de ei”, a spus Lucian Anghel.

Preşedintele BVB a recomandat acestora să se ghideze după principiul de „a nu pune toate ouăle în acelaşi coş” şi de a investi în cât mai multe instrumente.

În condițiile în care inflația depăşeşte 5%, ar trebui ca investitorii de retail să se întrebe dacă investiţiile lor din ultimele 12 luni le-au adus măcar 5% profit, pentru a o acoperi, subliniază președintele BVB.

„Cifrele de la inflaţie arată ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni, cât au crescut în medie preţurile în România. Acum ar trebui să ne întrebăm: investiţiile noastre din ultimele 12 luni au generat măcar 5% ca să acoperim inflaţia? Am încredere în prognoza BNR. Într-adevăr, sunt nişte elemente statistice, în ultimul trimestru inflaţia va scădea. Banca Centrală estimează undeva în jur de 3,6%”, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, ultimele 18 luni au fost poate cele mai intense din punctul de vedere al listărilor la BVB, şi nu doar listări de companii private, ci şi emisiuni de bonduri.

Antreprenorii au din ce în ce mai mare dorință de a-și lista afacerile la BVB.

”Sunt convins că acest trend nu se va opri aici. Dacă ne uităm la randamente, vedem dividendul mediu 7% anul trecut, 8% anul acesta, având în vedere companiile care sunt incluse în indicele principal BET. Practic, este un buffer extrem de important, dar discutăm despre investiții în acțiuni, ceea ce presupune un anumit risc, superior față de depozit, dar și randamentuul pote fi consistent”, a apreciat Lucian Anghel.

El a reamintit că în ultimii trei ani randamentul a fost de 50 la sută, mult peste inflație, dar bursa înseamnă și volatilitate.

Anghel a spus că Bursa de Valori București a înregistrat anul acesta cea mai mare corecție din ultimii zece ani, dar chiar și în aceste condiții randamentul a depășit cu mult 11%

„În ciuda acestei corecţii, piaţa de la Bucureşti a fost mult peste 11%, de 11,54% incluzând dividendele, pentru că acela este randamentul obţinut de investitori”, a explicat președintele BVB.

Articolul precedentAnul acesta hotelurile și pensiunile cu facilități pentru copii sunt cele mai căutate
Articolul următorSimona Halep și brandul de țară

Comments are closed.