Bancherii au motiv de sărbătoare. Rata creditelor neperformante la sfârșitul trimestrului al doilea a coborât la 5,71%, ceea ce înseamnă o reducere cu 31,4% comparativ cu aceași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Banca Națională a României.

Comparativ cu sfârşitul primului trimestru al acestui an, rata s-a redus cu 7,3%, iar faţă de finele anului trecut a scăzut cu 10,9%, conform datelor băncii centrale.

În raport cu total active, creanțele în pericol de a nu mai fi  recuperate au scăzut la 1,34% la sfțrșitul lunii iunie, în creștere cu 3,9% față de trimestrul I, însă mai mici cu 18,3% față de finele anului trecut, și o reducere de 37,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De altfel, valoarea activelor sistemului bancar românesc, care cuprindea 35 de bănci, s-a majorat cu 9%, la finele lunii iunie 2018 faţă de aceeaşi dată a anului trecut, cu 0,66% faţă de finele primului trimestru şi cu 1,6% faţă de sfârşitul anului trecut, la aproape 434,6 miliarde de lei.

De asemenea, raportul creanţe depreciate faţă de total datorii, la 30 iunie 2018, a ajuns la 1,49%, o scădere de 38,2%, de la an la an, şi de 18,6% faţă de finele anului trecut, dar o creştere uşoară, faţă de 1,45% la sfârşitul primului trimestru.

Raportul creanţe depreciate/total portofoliu de active era de 2,42%, la finele primului semestru, o creştere de 4,3% faţă de 31 martie, dar o scădere de 19,9%, comparativ cu sfârşitul anului trecut, şi de 37%, faţă de aceeaşi dată a anului trecut.

În schimb, raportul credite acordate versus depozite atrase a scăzut insesizabil la finele celui de-al doilea trimestru, la 75,22% faţă de 75,30% la finele primului trimestru, dar în creştere faţă de nivelul de 74,74% la sfârşitul anului trecut şi în scădere de la 79,99%, la aceeaşi dată a anului trecut.

Profitul net al sistemului bancar local, cumulat şi fără a fi compensat cu pierderile, a crescut cu 33%, la 3,6 miliarde lei, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai profitabil semestru istoric, reiese din datele afişate de BNR, datorită creşterii creditării şi curăţării portofoliilor. La 30 iunie 2018, faţă de 30 iunie 2017, rentabilitatea activelor (indicatorul ROA) a crescut cu 22%, sau cu 30 de puncte procentuale de bază, până la 1,66%, iar rentabilitatea capitalurilor propria (indicatorul ROE) era la 15,71%, o creştere de 21,6% sau de 2,8 puncte procentuale.

Potrivit definiţiei Autorităţii Bancare Europene, implementată în cadrul naţional prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt cele care îndeplinesc oricare din următoarele criterii: sunt expuneri semnificative cu scadenţa depaşită cu peste 90 de zile; se consideră că, în lipsa executării garanţiei reale, este improbabil ca debitorul să îşi achite integral obligaţiile din credite, indiferent de existenţa oricărei sume restante sau numărul de zile de întarziere de plată.

 

Articolul precedentVesti bune pentru românii cu credite: ROBOR continuă să scadă
Articolul următorCele 5 zile când românii au invadat Germania. Cu jocuri video

Comments are closed.