Mulți din cei 75% dintre românii care și-ar amenaja locuințele, așteată ca o lege specifică să funcționeze

Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) așteaptă promulgarea de către președinte a Legii privind Sistemul de Economisire Creditare (BAUSPAR) și modificarea normelor metodologice de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Proiectul de lege care ar permite reluarea sistemului de economisire/creditare pentru spatiul locativ a avut de-a lungul timpului mai multe modificări.

Ultima formă aprobată pe 13 iunie de plenul Camerei Deputaţilor are ca principale modificări: cuantumul primei de stat să reprezinte 25% din economisirile anuale, dar nu mai mult de 250 de euro pe an, prevedere existentă și în vechea lege, iar ca noutate faptul că oricare client care apelează la prima de la stat ”este obligat să economisească minimum cinci ani în sistemul bausparkasse şi să dovedească pe bază de facturi faptul că banii vor fi folosiţi în domeniul locativ, amenajări sau constituire de avans pentru un credit ipotecar”.

Conform legii adoptate de Parlament, în termen de 30 de
zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Conform Eurostat, România are cel mai vechi fond locativ din Europa.

Totodată, un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre românii au măcar o problemă cu locuinţa iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare.

“Plecând de la această realitate credem că deblocarea sistemului de economisire creditare va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor”, apreciază reprezentanţii ABDLR.

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe (EFBS) au arătat că “în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene”.

 

Articolul precedentDupă doar o lună, Guvernul Dăncilă schimbă macazul pentru proiectele realizate prin PPP
Articolul următorStatistici APIA: Peste 1.000 de autoturisme hibrid vîndute în cinci luni

Comments are closed.