România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 – 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5%.

„Am să vorbesc despre două mari umbrele şi e vorba de Politica de Coeziune şi de NextGen (Fondurile NextGenerationEU – n. r.). Dacă reuşim să absorbim aceşti bani pe care îi avem în Cadrul Financiar Multianual 2021 -2027 ce facem? Adăugăm la Produsul Intern Brut în următorii ani puţin peste 2%, dar cel mai important lucru este că reuşim să creştem potenţialul de creştere al României prin prisma Produsului Intern Brut cu 1% permanent. Dacă vom face acelaşi lucru prin NextGenEu, parte din NextGenEu este PNRR, ca să fie mai uşor de ţinut minte, iarăşi, creştem potenţialul de creare a Produsului Intern Brut cu 1% încă o dată. Acesta ce înseamnă? Că dacă forţez şi spun o poveste foarte, foarte frumoasă, lucrurile nu stau chiar aşa, dar suma aritmetpnică ar arăta cam în felul următor: în loc de un potenţial de 3,5% de creştere pe care îl are România astăzi, am vorbi de un potenţial probabil în jur de 5 – 5,5%. De acolo şi până la 7,21% cât este necesar pentru a dubla Produsul Intern Brut în următorii 10 ani nu mai e un pas aşa de mare”, susţine directorul general al BCR, Sergiu Manea.

El a explicat că George SmartEU ajută antreprenorii „demistificând şi demitizând” fondurile europene.

Potrivit BCR, prin introducerea George SmartEU, banca facilitează accesarea de granturi şi instrumente financiare pentru afacerile din România şi oferă un portofoliu integrat de soluţii şi servicii pentru companiile care vor să crească sustenabil şi să-şi valorifice iniţiativele.

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Florin Jianu, consideră că nu toţi antreprenorii văd beneficiile fondurilor europene şi ar trebui să se vorbească de modele de bună practică şi despre antreprenori care au reuşit cu fonduri UE. În opinia acestuia, fondurile europene ajută la crearea de companii şi la stabilizarea lor pe piaţă.

„Prea multe companii din România se închid de la un an la altul şi asta înseamnă că sunt decapitalizate, că nu sunt dezvoltate suficient, că nu sunt, poate, susţinute aşa cum ar trebui”, a afirmat Jianu. 

Articolul precedentGrindeanu s-a dus în Qatar ca să găsească investitori pentru a salva Tarom
Articolul următorParlamentarii vor să privatizeze o parte din Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă