Banca Mondială avertizează: Este nevoie de reforme în piața forței de muncă

Banca Mondială a solicitat Uniunii Europene să întreprindă reforme semnificative în materie de piață a forței de muncă, impozitare și bunăstare universală, într-un raport. Motivația? Este nevoie de o adaptare la „schimbare radicală a sistemului nostru economic … și de un ajutor în atenuarea fenomenului de polarizare a societăților și a tensiunilor tot mai mari care alimentează populismul din Europa”.

Banca Mondială a făcut trei propuneri principale pentru blocul comunitar:

  • să promoveze piețele de muncă flexibile și să sporească protecția pentru toate tipurile de contracte de muncă (în special datorită creșterii acelor economii ce se bazează pe contracte de muncă temporare);
  • să îmbunătățească bunăstarea tuturor cetățenilor prin furnizarea de servicii sociale mai bune;
  • să stabilească baze de impozitare mai echitabile îndepărtându-le de simpla impozitare a veniturilor pentru a viza și capitalul dar și persoanele cu venituri mai mari.

„Din cauza schimbărilor tehnologice se produc schimbări majore pe piața muncii. Există un număr tot mai mare de persoane care lucrează în locuri de muncă cu fracțiune de normă sau care desfășoară activități independente. Această tendință este deosebit de vizibilă pentru tineri. Ei își pierd credința în sistemul economic, deoarece consideră că nu mai lucrează pentru ei „, a declarat Hans Timmer, economistul-șef al Băncii Mondiale, citat de politico.eu. „De aceea avem nevoie de o rețea socială mai profundă, mai cuprinzătoare și mai deasă în Uniunea Europeană, pentru a le contracara anxietatea”, a completat el.

Explicând cât de mult se schimbă lumea după fiecare criză economică, Timmer subliniază că, după acest ultim focus pe problemele de distribuție, există o preponderență a sentimentului că sistemul actual nu este echitabil, că nu toată lumea are șanse egale și că există grupuri care au fost dezavantajate. Acest sentiment este deosebit de puternic în rândul tinerilor. „Este nevoie de un nou contract social și ne concentrăm asupra chestiunii distribuirii în această privință. Politicienii pierd încrederea tinerilor deoarece sistemul nu lucrează pentru ei, el este potrivit pentru persoane cu contracte pe termen lung în companii mari, nu pentru ei”. Sistemul de pensii nu este, nici el, adaptat pentru aceștia – avertizează un macroeconomist care pledează pentru o schimbare în organizarea generală a societății, care ar trebui să acționeze pentru toți, să stabilească o piață a muncii mai flexibilă, protejând în același timp persoanele care lucrează în sistem – un concept nou și modern al statului bunăstării.

„Venitul universal este ceva ce ar trebui să înceapă să devina o temă principală de gândire, precum și o abordare fiscală progresivă”, a declarat Hans Hilmer, economist pentru Europa și Asia Centrală la Banca Mondială, cu ocazia unei prelegeri pe tema moștenirii globală a crizei financiare, cu ocazia unui simpozion desfășurat la Facultatea de Științe Economice din Zagreb, citat de publicația onlin ecroată vecernji.hr

Comentând asupra unei posibile noi crize, el constată că avertismentele sunt întotdeauna binevenite deoarece reprezintă un stimulent pentru a afla unde ne aflăm, ce s-a făcut și ce mai trebuie de făcut. El crede că sistemul bancar este mult mai protejat în prezent, iar în Europa centrală, unde sunt investite multe capitaluri, deficitele fiscale au dispărut, în timp ce exporturile sunt în creștere. Dar există încă probleme structurale. Adaptarea la tehnologiile digitale nu este privită ca o amenințare la adresa pierderii de locuri de muncă, ci ca o oportunitate de a crea altele noi, cu o nouă reglementare”.

Articolul precedentAstaldi rămâne în România, în ciuda dificultăților de finanțare a activității cauzate de expunerea pe Turcia
Articolul următor73% dintre călătorii cu avionul neglijează solicitarea de compensații, când le sunt rătăcite bagjele

Comments are closed.