”Bă, opriţi-vă şi nu mai speculaţi”

Fosul director general al ING România, Mișu Negrițoiu, explică de ce banca pe care o conducea a făcut speculații pe piața valutară în plină criză, în 2008.

Negrițoiu își amintește de reacția de la acea vreme a guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care ar fi spus ”Bă, opriţi-vă şi nu mai speculaţi”.

”Poziţia băncii mele a fost atunci aceea că am avut excesiv de multe comenzi de transfer valutar, pe care trebuia să le onorăm şi a trebuit să ieşim cu ele în piaţă”, a spus Negrițoiu în emisiunea Business ZF Live, subliniind că acum înțelege deciziile șefului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și atitudinea față de ING România adoptată de guvernator. https://www.zf.ro/

Fostul șef al ING România a precizat că l-a înțeles pe guvernator ”după ce a dobândit perspectiva autorităţii de supra­veghere în urma unui mandat de trei ani la conducerea ASF”.

„După ce am trecut şi eu printr-o poziţie de supraveghere la ASF şi am parcurs o criză de preţuri, înţeleg că guvernatorul trebuia să facă ceva. Poziţia băncii mele a fost atunci aceea că am avut excesiv de multe comenzi de transfer valutar, pe care trebuia să le onorăm şi a trebuit să ieşim cu ele în piaţă. (…) Înţeleg că gu­ver­natorul trebuia să facă ceva. Şi eu când am intrat în vria RCA-ului trebuia să fac ceva. Acolo intervii prin tranzacţii şi apoi prin mesajul de persuasiune. Ace­la este «Bă, opriţi-vă şi nu mai speculaţi», şi apoi te uiţi cine a avut cele mai multe tran­zacţii, cea mai mare ce­rere de valută“, a arătat Mişu Negriţoiu.

La începutul cri­zei financiare care a de­butat în urmă cu un deceniu, guver­na­torul BNR Mugur Isărescu a luat două decizii care au stârnit reacţii în piaţă.

Isăres­cu a acu­zat un atac spe­culativ asupra leului şi apoi a ho­tă­rât să stabilizeze indicele ROBOR printr-o măsură administrativă, astfel încât să limiteze fluc­tuaţiile foarte mari pe acest indicator.

„Toată lumea a pierdut în criză“, spune Negriţoiu, care arată că dincolo de măsurile luate în sistemul bancar, reducerile de salarii, de bonusuri şi investiţiile în active care acum valorează la jumătate l-au marcat în acea perioadă.

Articolul precedentFără muncitori, construcțiile au paralizat. „Vom continua să scădem”
Articolul următorTestarea sistemului RO-ALERT începe în București, vineri

Comments are closed.