Avocatul Poporului a solicitat, marţi, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriţă, clarificări despre campania de informare referitoare la liberalizarea pieţei energiei electrice.

În solicitarea adresată preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriţă, Avocatul Poporului spune că informaţiile puse la dispoziţie pe site-ul ANRE sunt „greu” sau „aproape imposibil” de accesat de anumite categorii de consumatori.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu din cauza „îngrijorării publice pe fondul liberalizării pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021” și având în vedere datele furnizate de Asociaţia Energia Inteligentă la începutul lunii decembrie 2020 din care rezultă că peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2021, precum şi faptul că în prima zi a noului an existau aproximativ 6 milioane de consumatori casnici „rămaşi captivi în piaţa reglementată”, fără să cunoască opţiunile pe care le au la îndemână.

Avocatul Poporului cere un punct de vedere şi clarificări punctuale care să arate în ce măsură ANRE şi-a îndeplinit obligaţiile de informare a clienţilor casnici referitoare la liberalizarea pieţei energiei electrice, având în vedere că această autoritate are responsabilităţi în domeniul elaborării, aprobării şi monitorizării aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor, dar şi privind componenta de monitorizare în ceea ce priveşte punerea în aplicare a normelor referitoare la rolurile şi responsabilităţile furnizorilor de pe piaţă, potrivit sesizării postate pe site-ul instituției. Renate Weber amintește și că perioada a fost schimbată prin Ordonanța de Urgență din 6 ianuarie 2020, de modificare a Legii energiei electrice, care menționa că furnizarea energiei electrice este reglementată de ANRE până la 31 decembrie 2020, și nu cum era stabilit anterior, adică în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022.

În plus, Avocatul Poporului solicită să se precizeze dacă a furnizorii i-au anunţat pe consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie 2021, prin campanii proprii de informare, și dacă a existat și un buget al ANRE pentru campania de informare: „A existat un buget adecvat alocat în acest sens, necesar bunei desfășurări a campaniei de informare?”, potrivit sesizării către ANRE.

Articolul precedentFebra bitcoin revine. Cea mai căutată criptomonedă ar putea concura investițiile în aur
Articolul următorPreviziuni pesimiste pentru economia românească în acest an. Cum vede Banca Mondială posibilă revenirea după pandemie