Deputații din comisii au avizat proiectul senatorului ALDE Daniel Zamfir prin care contractele de credit pentru consumatori, inclusiv de leasing, nu mai sunt titlu executoriu.

Deputații din comisiile de specialitate au avizat, marți, proiectul de lege inițiat de senatorul PNL Daniel Zamfir prin care este eliminat caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit încheiate între persoanele fizice consumatori și bănci, inclusiv la leasing, potrivit profit.ro.

Acelaşi proiect propune ca penalitățile și alte obligații de plată, însumate, să nu depășească 50% din suma restantă la rezilierea contractului de credit, iar datornici să aibă posibilitatea de a vinde bunul luat în leasing, cu toate cu sunt proprietari.

Potrivit profit.ro, eliminarea prin lege a caracterului de titlu executoriu obligă băncile comerciale să-i cheme în instanță pe rău-platnici, pentru a dovedi că o creanță este certă, lichidă și exigibilă astfel încât să poată începe executarea silită.

În forma curentă a legii, toate contractele de credit încheiate cu banca au titlu executoriu, ceea ce înseamnă că după parcurgerea tuturor paşilor legali, banca poate trece la executarea silită a debitorului, fără să aibă nevoie de o decizie în instanţă.

Articolul precedentMugur Isărescu, răspuns tranşant către Daniel Zamfir: BNR nu discută pe marginea unor ştiri false
Articolul următorChirițoiu: CFR Marfă şi Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi salvate după modelul Oltchim