Specialiștii în tranzacții financiare susțin că, instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, şi, în condiţiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depăşire a pragului de 5 lei pentru un euro.

„Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacţionându-se la Bucureşti în jur de 4,95 la ora 15.15. Reperul BNR – referinţa oficială – este şi el un nou maxim istoric: 4,9488. Situaţia din piaţa valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianţa politică actuală. Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, şi, în condiţiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depăşire a pragului de 5 lei pentru un euro. Înregistrăm, probabil, o prezenţă hotărâtă a băncii centrale pentru a „netezi” anumite influenţe pe curs, însă tendinţa descendentă nu este simplu de oprit. Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotaţii mai puţin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situaţiei logistice şi al dinamicii preţurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) şi, iată, şi mai vizibil, în plan politic”, susţine Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

El susţine că datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depăşire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanţa relativ mai slabă faţă de aşteptări în industrie şi construcţii.

„Situaţia este în dinamică accentuată, aşa că informaţiile noi vor fi rapid integrate în preţuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 – 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie”, a mai spus Claudiu Cazacu.

Moneda naţională a atins marţi un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9488 lei/euro, în creştere cu 0,13 bani (0,03%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9475 lei.

Articolul precedentPrima rectificare bugetară pentru acest an a fost adoptată de Guvern. Cum se împart banii
Articolul următorLegea consumatorului vulnerabil, adoptată. Cine sunt beneficiarii și de când se va aplica