Comisia Europeană avertizează că pesta porcină africană (PPA) riscă să cuprindă întreg teritoriul României. Până în prezent, focarele de PPA au fost depistate în 17 județe.

Județele în care nu există deocamdată riscul extinderii PPA sunt dispuse pe conturul lanțului carpatic, începând din N-E, de la Botoșani până în S-V în Timiș, trecând prin Argeș, Hunedoara și Alba.

Pe harta care prezinta modul de raspandire a PPA in Europa se poate vedea clar ca zona de risc acopera acum aproape in intregime teritoriul tarii noastre. Zonele marcate cu rosu, pe aceasta harta, sunt cele in care boala fie evolueaza deja, fie risca sa ajunga in viitorul apropiat. Exista, insa, posibilitatea ca pesta sa apara curand si in asa-numitele „zone tampon”, marcate cu albastru. Iar asta inseamna ca au mai ramas doar vreo 5 judete in care, cel putin momentan, nu exista pericol de raspandire a pestei.

Pe această hartă, întocmită de Comisia Europeană în baza datelor comunicate de autoritățile sanitar-veterinare din fiecare stat, se poate observa că din întreaga Uniune Europeană, cea mai rapidă și agresivă evoluție a PPA a avut loc în România.

Despăgubirile acordate de autoritățile române până acum totalizează 44 milioane de euro, conform Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ASVSA). Peste 361.000 de animale au murit deja din cauza pestei sau au fost ucise preventiv in incercarea de a opri raspandirea virusului in tara noastră, în ultimele șase luni.

Cei peste 7.000 de proprietari ramasi fara animale din cauza pestei – fie ei mari fermieri sau simpli gospodari – au primit deja despagubiri in valoare de 205.580.960 de lei, adica de peste 44 de milioane de euro. In prima etapa, mare parte din aceasta suma a fost platita de la bugetul de stat, autoritatile urmand sa incerce sa recupereze banii de la CE.

Ramane de vazut dacă CE va acorda despăgubiri, in conditiile in care mai multi oficiali europeni au declarat ca deconatarea cheltuielilor de la buget se va face doar in conditiile in care autoritatile vor dovedi ca si-au indeplinit obligatiile privind masurile de prevenire a raspandirii bolii. Iar rapoaratele din anii trecuti ale CE arata ca, de fapt, autoritatile noastre n-au facut tot ce trebuia să oprească răspândirea maladiei.

Articolul precedentAzi intră la tranzacționare obligațiunile primei companii IT listate la BVB
Articolul următorINS: Scădere a activității și a angajaților în construcții