Extinderea suplimentară a Articolului 50 „va obstrucţiona” creşterea economiei britanice, iar oamenii de afaceri şi investitorii vor rămâne reticenţi în următoarele săptămâni, a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

 

Premierul britanic Theresa May a convenit joi seară cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexitul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic.

Vorbind în avanpremiera reuniunii de primăvară a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale (BM), care va avea loc la Washington, în perioada 12-14 aprilie, Christine Lagarde a avertizat:

„Dacă va fi o incertitudine prelungită, putem să ne imaginăm că impactul asupra încrederii va continua, dacă întrebăm investitorii privind unde decid să se extindă, să-şi înfiinţeze companii, cum să-şi organizeze lanţul de distribuţie, oamenii se vor întreba: ce va urma şi cum se va rezolva? Deci, această incertitudine va avea un impact negativ, nu am nicio îndoială în legătură cu asta”, a spus șefa FMI, potrivit Agerpres.

De asemenea, şeful FMI şi-a exprimat simpatia faţă de dificultăţile cu care se confruntă oamenii de afaceri britanici.

Chiar în cazul implementării unor planuri de urgenţă, oamenii de afaceri britanici se vor confrunta cu perturbări în eventualitatea unui Brexit fără acord şi ar putea fi nevoiţi să-şi revizuiască în scădere estimările, a explicat Lagarde.

Destăinuindu-şi opinia personală, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a afirmat că procesul legat de Brexit „este foarte, foarte îngrijorător pe de o parte şi foarte trist. Am crescut de-a lungul Canalului Mânecii şi în oraşul Le Havre, şi pentru mine să pot traversa către Southampton, într-un mod lejer şi nestingherit, a fost minunat”.

Lagarde le-a spus jurnaliştilor: „Riscul unui Brexit fără acord în 12 aprilie a fost eliminat, deci măcar Marea Britanie nu va ieşi din UE în 12 aprilie fără un acord. Cred că un Brexit fără acord ar fi un rezultat teribil”.

FMI a revizuit marţi în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an şi a avertizat că expansiunea ar putea încetini şi mai mult din cauza tensiunilor comerciale şi a unei ieşiri potenţial dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Economia mondială va creşte probabil cu 3,3% în acest an, cea mai lentă expansiune din 2016, faţă de un avans de 3,5% previzionat în ianuarie. Pentru 2020, rata de creştere rămâne nemodificată la 3,6%, se arată în cel mai nou raport „World Economic Outlook”, al instituţiei financiare internaţionale.

„În acest context, evitarea politicilor greşite care ar putea afecta activitatea economică ar trebui să fie principala prioritate”, apreciază FMI.

Un potenţial pas greşit este legat de indecizia Marii Britanii privind modul în care va ieşi din Uniunea Europeană. Noile prognoze ale FMI se bazează pe un Brexit ordonat, dar instituţia apreciază că un proces haotic ar putea tăia mai mult de 0,2 puncte procentuale din avansul economiei mondiale în 2019.

Joi, directorul general al FMI şi-a exprimat speranţa că va exista o redresare a economiei mondiale în cursul anului, dar a admis că este „nesigură”.

Articolul precedentMihai Tudose, acuzat că a blocat un ordin şi a provocat o gaură de 3 miliarde de dolari
Articolul următorPreţul locuinţelor din România a crescut peste media din UE