Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lansează un avertisment pentru statele care caută parteneriate și cu alți producători de vaccinuri împotriva Covid-19, alții decât cei agreați în toate cele 27 de state membre UE. Ungaria a fost statul cu cea mai vocală campanie anti-UE în domeniul vaccinării „la comun”.

„Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”, a declarat Von der Leyen într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Întregul portofoliu acoperă 2,3 miliarde de doze de vaccin, aşa că acest volum este mai mult decât suficient pentru a vaccina întreaga populaţie europeană”, a precizat şefa executivului comunitar.

De partea sa, reprezentanta preşedinţiei portugheze a Consiliului UE, ministrul sănătăţii Marta Temido, a spus că niciun acord negociat separat de ţările UE nu poate submina comenzile comune ale blocului comunitar.

Temido a declarat presei că UE ar trebui să lupte pe cât posibil pentru o abordare comună în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv prin achiziţiile de vaccin.

Acest lucru nu exclude posibilitatea ca statele membre să ia măsuri suplimentare pe cont propriu dacă ele consideră necesar acest lucru, a spus ea, subliniind însă că niciun acord privind vaccinul ”nu poate expune vreunui risc” ceea ce s-a convenit deja prin achiziţiile comune făcute la nivelul UE.

Articolul precedentBitcoin vs Trump. Cotație record, după ziua neagră a democrației americane
Articolul următorCe mai reclamă românii. Aproape jumătate sunt nemulțumiți de condițiile de transport