Avertisment dur al vicepreședintelui Comisiei Europene pentru creștere economică, locuri de muncă și investiții: investitorii străini sunt îngrijorați de situația statului de drept din România și că unii ar renunță dacă aceasta nu se îmbunătățește.

Într-un interviu acordat Hotnews, vineri, Jyrki Katainen a avertizat că președinția Consiliului UE, pe care o deține România în primul semestru al anului 2019, nu reprezintă vreun soi de pavăză în calea analizării evoluțiilor reformei judiciare sau a codurilor penale – a mai spus oficialul UE, fost prim-ministru al Finlandei, țară care va prelua de la România președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Chiar dacă investițiile au crescut în România destul de bine, mai ales investițiile străine directe sunt volatile. Trebuie să spun că tot mai mult, când mă întâlnesc cu investitorii internaționali, sunt îngrijorați de situația statului de drept din diferite țări membre UE, iar România este una dintre ele. (…) Deci dacă actuala situație din România va continua astfel, dacă independența justiției și în general situația statului de drept nu se îmbunătățește sau dacă sunt îngrijorări privind independența justiției, mă tem că unii dintre investitorii internaționali ar putea să nu mai investească în România. Deci toți ne putem imagina că firmele care plănuiesc să investească sume mari de bani în anumite locuri au nevoie de stabilitate și de o sitație judiciară stabilă, pentru că nu vor să-și piardă banii din cauza problemelor legate de justiție,” a declarat oficialul european.

Vicepreședintele CE a avertizat că, în ciuda unor declarații publice ale politicienilor români, trebuie înțeles că în mediile de afaceri din UE „statul de drept și stabiltatea sunt precondiții care au legătură directă cu locurile de muncă și cu bunăstarea oamenilor. Dacă în orice țară corupția este parte a vieții de zi cu zi, asta va avea consecințe negative asupra mediului de investiții și va aduce sărăcie. Deci trebuie luată foarte în serios, nu numai în România, dar și în restul Europei. Deci investitorii au nevoie de stabilitate și predictibilitate și justiție independentă și funcțională, iar asta are legătură directă cu sărăcia și cu locurile de muncă,” a declarat oficialul european pentru Hotnews.

Articolul precedentȘeful BCE către liderii UE: Creşterea economică e mai lentă, prudență la deficite
Articolul următorPreviziune Erste: Euro va ajunge în 2019 la 4,8 lei