Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru acest an, de la 4,3%, la 5%. Anul viitor, PIB-ul ar urma să avanseze cu 4,8%.

CNSP a revizuit în sus și prognoza privind inflația, anticipând o creștere mai accelerată a prețurilor. Astfel, la finalul lui 2021, rata anuală a inflației va ajunge la 3,2%, față de estimarea precedentă, de 2,5%.

Banca Națională a României anticipează o inflație de 3,4% pentru finalul anului, cu un interval de incertitudine de +/- 1,4 puncte procentuale.

CNSP și-a modificat și prognoza privind deprecierea leului. Dacă în prognoza de iarnă estima un curs mediu de 4,89 lei/euro, acum se așteaptă la o depreciere mai mare, de 4,92 lei/euro.

Datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză sunt importante întrucât sunt luate în calcul de Guvern când face bugetul de stat și rectificările bugetare.

Reamintim că FMI a revizuit la 6% creșterea economică a României pentru acest an și la 4,8% în 2022, potrivit raportului ”World Economic Outlook”, publicat la începutul lunii aprilie.

 

Articolul precedentFlorin Cîțu, după ședința de la Cotroceni: Nu văd nicio problemă în acest moment cu Planul Național de Redresare și Reziliență
Articolul următorAngajații de la Ford, trimiși acasă din cauza unei CRIZE URIAȘE – val de CONCEDIERI