În timp ce Guvernul și Parlamentul își pasează sarcina de a-i proteja pe consumatorii vulnerabili, furnizorii de energie majorează tarifele peste noapte, invocând o reglementare ANRE care-i pune în postură de FURNIZORI VULNERABILI. Practic, singurii pe care statul îi protejează, în acest moment, în fața tăvălugului scumpirilor din piața energetică sunt PRODUCĂTORII și FURNIZORII, nu milioanele de BENEFICIARI. Realitatea Plua a difuzat, în emisiunea „Jocuri de Putere”, dialogul halucinant dintre un abonat revoltat de majorarea neprevăzută a tarifului energiei și un operator de la call-centerul de reclamații al ANRE

„Stimate client,
Prin prezenta vă aducem la cunoștință că începând cu data de 01.10.2021 va fi aplicabil noul preț de furnizare a gazelor naturale, de: 0.220 lei / kWh exclusiv TVA, accize, taxe și componente reglementate….. conform tabelului anexat.

Ne întemeiem prezenta pe
dispozițiile art. 59 lit. j), din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin ordinul președintelui ANRE nr. 29/2016, precum și pe
– dispozițiile art. 6 alin. (1) lit. e), 9 din …. Contractul de furnizare a gazelor naturale („Contractul”) încheiat de dumneavoastră.

sursă: Focus Energetic.ro

Astfel de notificări, prin care furnizorii de energie (electrică si/sau gaze naturale) le impun clienților noi tarife, majorate chiar și cu 80%, invocând „evoluțiile și dificultățile notorii de pe piețele (interne și internaționale)” au primit sute de abonați, în special cei care au semnat contracte cu furnizori necunoscuți, din simpul motiv că promiteau cel mai competitiv tarif.

Un astfel de client a sunat la call-center-ul de sesizări al ANRE. Abonatul a cerut explicații în legătură cu faptul că la scurt timp după ce a semnat contract pe un an, la începutul lunii iulie, a fost notificat prin e-mail că tariful s-a modificat. Explicațiile s-au învârtit în jurul ordinului președintelui ANRE nr. 29/2016, iar în cele din urmă clientul a fost sfătuit să se adreseze cui crede el de cuviință.

Pe de altă parte, expertul în energie Dumitru Chisăliță a declarat, la Realitatea Plus, că în opinia sa, invocarea reglementării ANRE este abuzivă și vine pe fondul unei legislații ambigue.

În acest moment, România este una dintre țările europene care are cele mai mari probleme legate de majorarea tarifelor pentru energie. Pe lângă evoluția ascendentă generală, determinată de trecerea spre energia verde și de creșterea cererii, ca urmare a revenirii economiilor, România are probleme din cauza legislației ambigue și lacunare, a ineficienței instituțiilor de supraveghere (ANRE) și a politicilor de dezvoltare energetică.

În ultima lună, țara noastră și Ungaria, cu care este interconectată, au avut cele mai mari prețuri spot la energie electrică din UE (160 euro/MWh,). În cazul gazelor naturale, cotația pe Bursa de la Viena (Baumgarten), de referință pentru piața din România, au crescut de circa 5 ori într-un an, de la 8 – 9 euro/MWh la  42 – 44 euro/MWh, potrivit FE.

 

 

Articolul precedentScumpirile energiei ajung la Parchet. Procurorii au început „în forță”, cu o firmă de apartament
Articolul următorMinisterul Energiei pregătește o schemă de ajutor pentru milioane de români cu venituri medii