Un român care credea că a investit în acțiuni la o companie energetică, s-a trezit cu un credit de aproape 40.000 de lei. Totul a început în septembrie 2023, când bărbatul dintr-o comună suceveană a văzut pe Facebook un anunț privind investiții în acțiuni la o companie națională.

Atras de oportunitatea falsă de câștig, a dat curs ofertei și și-a instalat, la solicitarea escrocilor, aplicația AnyDesk pe telefon.

A depus apoi, conform solicitărilor din anunț, 3750 de lei în monede virtuale, pentru ca la începutul lunii decembrie, un așa-zis reprezentant al companiei l-a contactat și i-a cerut o fotografie a cărții de identitate și o fotografie de tip selfie.

Cu datele personale ale bărbatului, dar și controlul asupra telefonului lui prin aplicația instalată anterior, escrocii au contractat, tot online, un credit de nevoi personale în valoare de 37.800 de lei. În aceeași zi, escrocii au retras banii din cont.

Când și-a dat seama că a fost înșelat, bărbatul a mers la Poliție. Oamenii legii au deschis dosar penal pentru înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Polițiștii îi caută acum pe cei care l-au lăsat pe bărbat și fără banii din cont, dar și dator la bancă. 

Avertismentul polițiștilor

Polițiștii atrag atenția asupra înșelăciunilor din mediul online, cele mai multe având următorul mod de acțiune:

– prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele sociale referitoare la servicii de investiții financiare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități, oamenii sunt atrași să investească în escrocherii;

– se promit câștiguri imediate foarte mari prin ”cumpărarea de acțiuni” care vor ”genera dividende” de zeci de mii de lei ”direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori;

– victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. Ulterior, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online.

Articolul precedentSenatul a votat modificările la Codul Fiscal. De când ar putea intra în vigoare noua variantă
Articolul următorA crescut pensia în România, dar și numărul de pensionari – Date îngrijorătoare publicate de INS