Asigurarea imediată a unui venit de bază temporar pentru cei mai săraci oameni din lume ar putea încetini creșterea cazurilor de COVID-19. Acesta ar permite unui număr de aproape trei miliarde de oameni să stea acasă, potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), lansat pe 23 iulie 2020.

Raportul, Venitul de bază temporar: protejarea persoanelor sărace și vulnerabile din țările în curs de dezvoltare estimează că asigurarea unui venit de bază garantat, pentru o perioadă limitată, pentru cele 2,7 miliarde de persoane care trăiesc la limita pragului de sărăcie în 132 de țări în curs de dezvoltare, ar necesita 199 miliarde de dolari SUA pe lună.

Raportul conchide că măsura este fezabilă și trebuie implementată urgent, deoarece pandemia se răspândește cu un ritm de peste 1,5 milioane de cazuri noi pe săptămână, în special în țările în curs de dezvoltare, unde șapte din zece lucrători își câștigă traiul prin muncă informală și nu pot avea un venit stând acasă.

Mulți dintre cei care fac parte din grupul imens de persoane neacoperite de programele de asigurări sociale sunt lucrători informali, cu salarii mici, femei și tineri, refugiați și migranți, precum și persoane cu dizabilități – aceștia fiind afectați cel mai mult de criza actuală. În ultimele luni, PNUD a efectuat evaluări cu privire la efectele socioeconomice ale COVID-19 în peste 60 de țări, datele acestora arătând că lucrătorii care nu sunt acoperiți de programe de protecție socială nu pot sta acasă, în lipsa unor venituri.

Un venit de bază temporar înseamnă posibilitatea de a cumpăra alimente și de a achita cheltuielile de sănătate și educație. De asemenea, acesta este accesibil din punct de vedere financiar: un venit de bază temporar pe șase luni, de exemplu, ar necesita doar 12% din valoarea răspunsului financiar la COVID-19 preconizat pentru 2020, sau echivalentul unei treimi din ceea ce țările în curs de dezvoltare datorează sub formă de plăți ale datoriei externe în 2020.

„Timpurile fără precedent necesită măsuri sociale și economice fără precedent. Asigurarea unui venit de bază temporar pentru cei mai săraci oameni din lume este o opțiune fezabilă. Acest lucru părea a fi imposibil doar cu câteva luni în urmă”, a declarat Achim Steiner, administratorul PNUD.

„Planurile de salvare și recuperare nu se pot concentra doar pe piețele mari și pe marile afaceri. Un venit de bază temporar le-ar putea permite guvernelor să ofere oamenilor aflați în izolare un sprijin financiar, să injecteze bani înapoi în economiile locale, pentru a ajuta la menținerea pe linia de plutire a întreprinderilor mici și să încetinească răspândirea devastatoare a COVID-19”, a afirmat el.

Totuși, un venit de bază temporar nu este o soluție miraculoasă pentru dificultățile economice pe care le-a adus această pandemie. Protejarea locurilor de muncă, extinderea sprijinului către întreprinderile micro, mici și mijlocii și utilizarea soluțiilor digitale pentru identificarea și accesul persoanelor excluse, sunt măsuri pe care țările le pot întreprinde.

O modalitate prin care țările pot asigura un venit de bază temporar ar fi să-și redirecționeze fondurile pe care le-ar folosi în acest an pentru a-și deservi datoria. Economiile în curs de dezvoltare și emergente vor cheltui anul acesta 3,1 trilioane de dolari SUA pentru rambursarea datoriilor externe, conform datelor oficiale. O înghețare totală a datoriei pentru toate țările în curs de dezvoltare, așa cum a solicitat Secretarul general al ONU, ar permite țărilor să-și redirecționeze temporar fondurile respective spre măsuri de urgență pentru combaterea efectelor crizei COVID-19.

Mai multe țări au întreprins deja măsuri pentru introducerea veniturilor de bază temporare. Guvernul Togo a distribuit prin programul său de transfer de numerar peste 19,5 milioane dolari SUA ca și ajutor financiar lunar unei cote de peste 12% din populație, în mare parte femeilor care lucrează în sectorul informal. Spania a aprobat recent un buget lunar de 250 de milioane de euro pentru a spori veniturile a 850.000 de familii vulnerabile și 2,3 milioane de persoane până la un prag minim.

COVID-19 a agravat inegalitățile existente la nivel mondial și național și a creat noi disparități care afectează cel mai tare persoanele cele mai vulnerabile – cu până la 100 de milioane mai mulți oameni aruncați în sărăcie extremă în 2020, 1,4 miliarde de copii afectați de închiderea școlilor, șomaj la nivel record și pierderea mijloacelor de trai. PNUD prevede că dezvoltarea umană la nivel mondial este pe cale de a scădea în acest an, pentru prima dată de la introducerea conceptului respectiv.

PNUD este liderul socioeconomic în cadrul sistemului ONU, coordonând recuperarea post-COVID-19 și implementează strategii de redresare socială și economică în țările din întreaga lume.

Articolul precedentRușine națională, români condamnați la sărăcie! Senatorii USR s-au pus de-a curmezișul Autostrăzii Unirii
Articolul următorStudiu: În câțiva ani, sute de mii de locuri de muncă vor necesita abilități digitale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau