Aproape jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică vor plăti, după 1 iulie, facturi cu până la 13% mai mari, pentru că nu s-au transferat în piaţa concurenţială, a afirmat, luni, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă de specialitate.

De la 1 ianuarie, când au fost eliminate preţurile reglementate și până la finalele lunii mai, 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, pe lângă cei 3 milioane care aveau deja astfel de contracte. Lor li se adaugă o estimare de încă 200.000-250.000 de noi contracte semnate în luna iunie.

Raportat la numărul total estimativ de 8,9 milioane de consumatori, înseamnă că aproximativ 49% dintre aceștia vor rămâne la vechile contracte cu tarif universal și se vor confrunta cu noile scumpiri.

„Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a afirmat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă de specialitate.

Pentru cei interesați să găsescă cea mai favorabilă ofertă din piață, ANRE are pe propria pagină un comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice.

Articolul precedentZi decisivă pentru legea privind cumulul pensie-salariu
Articolul următorPresa: Mircea Popescu, miliardar în Bitcoin, găsit mort în Costa Rica