ANSVSA, vigilență post factum pesta porcină

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a devenit mai vigilentă în urma epidemiei de pestă porcină, intensificând controalele la producătorii din industria alimentară, cărora le-au aplicat amenzi de aproape 335.000 de lei.

”Inspectorii sanitari-veterinari au dat 228 de amenzi contravenţionale, în lunile iunie şi iulie, în valoare totală de 334.700 lei, în urma celor 18.537 de controale efectuate în unităţile din industria agroalimentară, arată un comunicat al ANSVSA, postat pe pagina de internet a instituției.

În perioada iunie-iulie 2018, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au desfăşurat 18.537 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

În urma neregulilor constatate, cele mai mari amenzi au fost aplicate în Bucureşti (38.000 de lei), Cluj (26.800 de lei), Dolj (24.200 de lei) şi Arad (24.000 de lei) pentru nerespectarea condiţiilor de igienă, depozitare necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare, funcţionarea fără înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

La polul opus se află judeţele Satu Mare, Sălaj şi Harghita cu amenzi în valoare de 600 de lei pentru comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi a substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Articolul precedentProiectul Legii pensiilor intră de azi în dezbatere publică
Articolul următorTesla, companie publică sau privată? (analiză de Cătălin Chivu)

Comments are closed.