Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei intenţionează să modifice, în scurt timp, regulile de furnizare a energiei electrice, pentru a oferi mai multe drepturi  consumatorilor. Proiectul ANRE a fost lansat, marţi, în dezbatere publică. 

Una dintre cele mai importante prevederi contractuale obligatorii va fi aceea că furnizorul de energie electrică nu are dreptul de a denunţa unilateral contractele cu clienţii finali, ci doar aceştia au dreptul să o facă,

În plus, furnizorul trebuie să menţioneze explicit dreptul clientului de a schimba furnizorul în mod gratuit, cu respectarea condiţiilor, modalităţilor de transmitere a plângerilor, dar şi măsurile pe care le pot lua furnizorii dacă factura nu este achitată la timp.

Autorităţile vor introduce de asemenea perioada de facturare lunară pentru clienţii care primesc energie electrică la preţuri stabilite de către stat, valabile până în 2022.

De asemnea, în circut apare şi „prosumator“-ul, adică aceea entitate care este şi consumator, şi producător de energie electrică. Practic, oricine şi-au montat panouri fotovoltaice sau se autoalimentează c energie din altă sursă proprie are dreptul, de anul acesta, să vândă energia electrică pe care o produc în exces.

 

Articolul precedentFMI denunţă salariile prea mari din companiile de stat din România
Articolul următorCFR Marfă a primit undă verde pentru încă un an cu pierderi-record