Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat autenticitatea certificatelor de producător, pornind de la un control realizat în Piaţa Obor, acolo unde mulţi comercianţi au prezentat asemenea certificate. Echipele de control au constatat că cele mai multe documente de acest fel s-au dovedit a fi false.

ANPC a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că, în urma unui control realizat în urmă cu câteva zile în pieţele agroalimentare din ţară, printre care s-a aflat şi Piaţa Obor, la tarabele pline de legume şi fructe, prezentate ca fiind româneşti, se aflau diverse persoane care prezentau comisarilor „certificate” prin care atestau calitatea de aşa-zis producător.

Comisarii ANPC au pornit prin satele României, pentru a verifica autenticitatea acestor acte şi veridicitatea celor înscrise acolo. Ei au solicitat să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe, în pieţe, dar, în cele mai multe dintre cazuri nu au avut ce să vadă.

„Am demarat această acţiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reuşit să obţinem materiale, aşa cum au făcut-o mai tinerii noştri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantităţile de legume şi de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit şi se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele româneşti, şi la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui judeţ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

ANPC a precizat că mulţi dintre vânzătorii verificaţi au recunoscut că achiziţionează de la diverse pieţe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone şi le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activităţi.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentLegile Puterii | Planul Guvernului pentru majorarea pensiilor. Scandal cu scântei pe facturi, cât vom plăti la iarnă
Articolul următorVIDEO | Petrolul se ieftinește, benzina rămâne scumpă foc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau