A 8-a minune: Cum ții copilul la facultate cu 52 de lei pe lună

Un student din București plătește în medie 4.000 de lei pentru fiecare an de școlarizare, astfel că în 5 ani costurile însumează 20.000 de lei.

„Desigur, sumele diferă de la universitate la universitate, dar haideți să lucrăm cu această cifră momentan. 4.000 de lei/an”, propune Adrian Anghel, Head of Sales, OTP Asset Management România, într-un articol publicat pe investingromania.ro.

„Prin urmare ne propunem să plătim timp de 5 ani câte 4.000 de lei pe an și la sfârșit să râmânem fără niciun ban. Prezumția de la care plecăm este că banii noștri vor fi investiți la o rată de 5% pe an. Așadar la începutul cursurilor vom avea nevoie de 18.183,80 lei, bani din care scoatem câte 4.000 de lei pe an și din ce rămâne, investim la o rată de 5% pe an ne vor da cei 4.000 lei/an de care avem nevoie, la începutul anului”, scrie Anghel.

El precizează că „suma este mai mică decât cea la care vă așteptați”, de 5 x 4.000 lei (20.000 lei) „deoarece, chiar și în această perioadă banii lucrează, cu 5% pe an mai exact”. Asta a fost prima parte a soluției la problema propusă.

De ce sumă avem nevoie lunar să economisim pentru a ajunge la suma de mai sus, necesară pentru a trimite un copil la facultate în România? Presupunând că reușim să investim tot la un randament de 5% pe an și că investim lunar timp de 18 ani, rezultă că vom avea nevoie de 52,07 lei pe lună pentru a ajunge la obiectivul nostru investițional, explică Adrian Anghel.

„Unii dintre dumneavoastră vor fi văzut deja că suma aceasta de 52,07 lei adunată în fiecare lună timp de 18 ani însumează cam 11.247 lei. Diferența până la suma de bani de care avem noi nevoie, 20.000 de lei, este dată de….? Felicitări, tocmai ați aflat puterea dobânzii compuse sau a 8-a minune a lumii, așa cum o numea Albert Einstein. La carduri de credit vă este luată, la investiții vă este dată”, arată oficialul OTP Asset Management.

Articolul precedentGoogle, amendă record de la Comisia UE: 4,34 miliarde euro
Articolul următorPreluarea GSP de către Ringier, investigată de Consiliul Concurenței

Comments are closed.