Functionari din administratia publica locala, afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) protesteaza, in Bucuresti, joi, 30 aprilie 2015. Functionarii au intrat în greva generala, nemultumiti de dezinteresul Guvernului fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din acest domeniu. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Funcționarii bancari au început să nu mai fie mulțumiți de salariile pe care le primesc în prezent, care raporate la poziția financiară a băncii în sistemul bancar pot ajunge până la 6.000 de lei net.

Aceștia se uită în sus la management, unde veniturile lunare ajung și la 10.000 de euro, pentru espații care conduc marile instituții bancare cu acționariat majoritar străin, și asta fără a lua în calcul celelalte beneficii – plata chiriei pentru locuința de serviciu, mașină de serviciu, decontarea tuturor cheltuielilor, inclusiv a biletelor de transport în comun, sau a pâinii, cum se întâmplă în cazul unei bănci mari, a doua din sistem, după valoarea activelor, potrivit unor surse din interior.

Potrivit ultimelor date raportate de Institutul Naţional de Statistică salariul net al angajaților din bănci a urcat la 4.920 lei/lună în primul semestru din 2018. După cum explică preşedintele Federaţiei Sinidcatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), Constantin Paraschiv, potrivit datelor pe care le deţine, salariul mediu brut a fost de 7.000 de lei în primul semestru din 2018, ceea ce ar corespunde unui salariu net de 5.300 – 5.400 de lei pe lună.

În funcţie de instituţia de la care soliciţi informaţia, salariul mediu net în sistemul bancar la finele semestrului I din 2018 are două valori diferite: 4.920 lei – INS şi 5.300 lei-sindicate. Cel mai bine plătesc Unicredit şi Raiffeisen, spre 6.000 de lei net, în medie, dar la nivelul întregului sisterm lucrurile nu sunt roz, iar angajaţii au ajuns să ceara impunerea unui salariu minim în sectorul bancar, care să fie cu doar 30% peste cel minim pe economie, scrie Econimica.net.

Liderul sindical arată că diferenţele salariale care apar în diferitele raportări sunt din cauza  faptului că unele bănci raportează fondul total de salarii minus contribuţiile sociale, care de anul acesta au trecut integral în sarcina angajatului, în timp ce la alte bănci, fondurile de salarii includ contribuţiile sociale. De aceea, el consideră că majorările nete din acest an sunt de circa 3%, media la nivelul sistemului bancar şi nu de 7% – 9% cât se vehiculează în mod normal.

Potrivit datelor obţinute de FSAB, citate de Economica.net, cel mai mare salariu mediu net s-ar înregistra la banca italiană Unicredit, unde nivelul ar fi de circa 5.600 de lei la nivelul anului trecut, dar nu se ştie dacă anul acesta au fost sau nu majorări salariale peste media pieţei (acei 3% de care pomeneam mai sus). Iar salarii mai mari ar putea oferi în acest moment cei de la Raiffeisen.

“Raiffeisen Bank a ajuns probabil la un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lună, în urma creşterilor salariale de circa 30% operate în acest an. De asemenea, până la finalul anului, angajaţii acestei bănci vor mai avea ceva sisteme de bonusare fapt care i-ar putea propulsa clar pe locul întâi ca nivel la remuneraţiilor. Nu pot spune însă dacă au sau nu salariile mai mari decât angajaţii Unicredit, deoarece în 2017 media salariilor din Raiffeisen Bank a fost de 4.900 de lei”, a declarat Constantin Paraschiv.

Pe locul trei din punct de vedere al veniturilor salariale nete lunare se menţine BCR, cu o medie de 5.500 lei pe lună, urmată de Banca Transilvania cu 4.800 de lei media netă lunară şi BRD cu 4.500 lei salariu mediu net pe lună. Interesant este că din acest top al salariilor lipseşte ING Bank, trasă foarte mult în jost de remuneraţiile din ING Office.

Într-un top al profiturilor nete obţinute de băncile comerciale în primul semestru din 2018, BRD ocupă primul loc, cu 757 milioane de lei profit net.

Pe locul doi din punct de vedere al mărimii profitului se situează BCR, banca numărul unu ca active deţinute în sistem (deocamdată fuziunea Banca Transilvania cu Bancpost nu fost integrată în rezultatele financiare prezentate acum de BT).

Cu 662,7 milioane de lei, Banca Transilvania se situează pe locul trei în acest top foarte strâns al celor mai bune profituri obţinute de bănci în prima jumătate de an din 2018. Ca valoare a activelor, banca de la Cluj se situează pe locul doi în sistem, cu un total de 62,9 miliarde de lei faţă de 70,2 miliarde de lei cât are prima clasată, BCR. Interesant este faptul că totalul activelor la majoritatea băncilor a avut o uşoară scădere în primele şase luni. Singurii care au înregistrat creştere au fost acţionarii de la Banca Transilvania.

În continuare, Raiffeisen Bank îşi păstrează locul patru, atât din punct de vedere al activelor, cât şi din punct de vedere al profitului net înregistrat. Profitul net al băncii austriece a fost de 423 milioane lei, în timp ce activele au crescut cu 14% până la valoarea de 38,1 miliarde de lei. ING Bank ocupă un necontestat loc cinci, cel puţin din punct de vedere al profitului net, care a fost de 345 milioane de lei, în timp ce Unicredit, banca ce se bate pentru locul cinci în sistem, a fost de 270 de milioane de lei.

Câştigul mediu net al angajaţilor din bănci este aproape dublu faţă de salariul mediu net pe economie, care era în S1/2018 de 2.636 lei. FSAB a demarat însă anul acesta negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector. Conform unui sondaj realizat de federaţie în primul trimestru din acest an, din cele 3.540 de chestionare primite, cerinţa principală a angajaţilor din bănci este stabilirea unui salariu minim la nivel de ramură, care să fie cu cel puţin 30% mai mare decât salariul minim pe economie. Astfel, 39% dintre respondenţi au solicitat acest lucru, în timp ce 23% cer program de muncă de opt ore şi existenţa unei pause de masă de 30 de minute.

În sistemul bancar românesc lucrează 55.425 de salariaţi. Numărul acestora va scădea cu cel puţin o mie, la finalul anului

 

Articolul precedentOficial BNR: Fără salarii ca în UE deficitul de forță de muncă va continua
Articolul următorTop 10 orașe populate cu ultra-bogați. New York nu mai e lider

Comments are closed.